Citroën 2CV: Kačice na víne

0
Citroën 2CV je výrazný model nielen vďaka svojej jednoduchej koncepcii a pokrokovým technickým riešeniam, ale aj vďaka hravosti a radosti, ktorú šíri všade tam, kde sa objaví. Foto: Citroën

Nejde o žiadny nový recept ako pripraviť chutnú pochúťku z tohto druhu hydiny. Napokon, tieto kačice by ste asi ani nejedli. Slúžia na úplne iný druh pôžitku. V okolí najznámajších vinárskych oblastí pri Pezinku, Modre a Pezinskej Babe sa uskutočnil v poradí už 24. medzinárodný zlet kačíc Citroën 2CV klubu Slovakia.

Kačice v plnej kráse na tohtoročnom zraze. Foto: Citroën

Tradičný termín prvého septembrového víkendu bol opäť poznačený zvýšeným výskytom kačíc. Na tohtoročnom zraze sa zišlo 26 vozidiel, ktoré opäť zaujali a potešili všetkých priaznivcov pestrofarebných vozidiel Citroën 2CV, ľudovo nazývaných “kačica”. Miestom zrazu bol areál Rozálky, z ktorého sa kolóna starých, ale starostlivo udržiavaných kačičiek premiestnila do centra Pezinka. Pokiaľ majitelia týchto sympatických veteránov trávili čas v Malokarpatskom múzeu, okoloidúci návštevníci centra mesta, ale aj ľudia, ktorí sa prišli pozrieť na vystavené exponáty Citroën, mali príležitosť zoznámiť sa s s automobilovou históriou. Mnohí využili aj možnosť prezrieť si najnovšie modely značky – Citroën C5 X alebo Citroën C5 Aircoss PHEV.    

Po výstave v centre mesta kačičky zamierili na Pezinskú Babu, ktorá je pre mnohých hlavne symbolom í automobilových súťaž pretekov do vrchu, prečo by si teda ich majitelia nevyskúšali túto známu cestu aj sami v náročných podmienkach plných serpentín a veľkým stúpaním.

Kačice prišli na víno aj do Eleska. Foto: Citroën

Ďalším miestom zastavenia bola Modra, ďaľšie vinárske mestečko, ktoré privítalo účastníkov, aby sa v pokoji naobedovali a oddýchli si po náročnej jazde, veď Pezinská Baba im naozaj nič nedarovala. 

No a tematicky tretím miestom s vinárskym nádychom bolo vinárstvo a galéria Elesko, kde sa účastníci zrazu zoznámili s technológiou spracovania hrozna a výroby kvalitného vína.

Na tohtoročnom zraze sa zúčastnilo 36 vozidiel Citroën, medzi ktorými boli aj zahraničné posádky z Čiech a z Rakúska. Svojich súrodencov prišli podporiť aj modely Citroën Traction Avant, Citroën DS ale aj Citroën CX v špeciálnej 3-nápravovej verzii, ktorú si pred rokmi do výroby zadala nemecká pošta pre každodenné rozvozy poštových zásielok na veľké vzdialenosti.

Na budúci rok sa uskutoční už jubilejný 25. ročník tohto podujatia. Ak by ste však náhodou chceli ešte vidieť krásu týchto áut naživo a nestihli ste ich v okolí Pezinku a Modry, príďte sa pozrieť do Nitry 30. septembra, kde v rámci Autosalónu budú desiatky týhto kačíc v plnej kráse.

- Reklama -