TEST Fiat 500 s elektrickým srdcom: Malý, dynamický a stále štýlový

0
Prednej časti vozidla dominujú delené svetlá, z ktorých jedna je na prednej maske, druhá na prednej kapote. Foto: netcarshow.com

Už od päťdesiatych rokov minulého storočia patril Fiat 500 k najzaujímavejším autám talianskej automobilovej školy. Auto pomohlo rozhýbať automobilovú dopravu po druhej svetovej vojne a dodnes patrí k najmilším a najštýlovejším vozidlám. Samozrejme, po rokoch prešiel viacerými zmenami a v súčasnosti sa môže pochváliť elektrickým motorom.

Zboku má auto ladné tvary a jeho krásu dopĺňajú 17-palcové kolesá. Foto: netcarshow.com

Dizajn

Plne elektrickým Fiat 500 vychádza z osvedčenej karosérie benzínového súrodenca. Nie však úplne. Konštruktéri sa inšpirovali históriou tohto milého auta. Ladné tvary a oblé línie sú navrhnuté tak, aby znížili akýkoľvek aerodynamický odpor na minimum. Silnou stránkou novej 500e sú nepochybne detaily. Či už ide o emblém 500 umiestnený na prednej maske, krytoch kolies či zadných svetlách. Zaujímavou zvláštnosťou je vystupujúce bočné smerové svetlo umiestnenej na chrómovej lište obopínajúce auto z bočnej strany. Predné svetlá sú zložené z dvoch častí. Príjemne pôsobia kruhové svetlomety, zaujalo ma zapustenie elektrických kľučiek dverí do karosérie. Testoval som auto v príjemnom modrom lakovaní so 17-palcovými diskami a celkovo musím povedať, že auto pôsobí milo, prívetivo, pekne až nádherne. Zadná časťo proti benzínovým modelom je mierne zjednodušená, ale dotvára nádherný celok vzhľadu auta.

Interiér

Na prvý pohľad zaujmú výborne športovo tvarované sedadlá, ktoré prekvapujúco vynikajúco držali telo aj pri rýchlom prejazde zákrutami. Biele čalúnenie iba dotváralo príjemnú atmosféru. Samostatným prvkom je vynikajúci infotainment. Je plynulý a spoľahlivo a rýchlo reaguje. Keďže ide o plne elektrické auto vyzdvihujem prístrojový digitálny panel zapracovaný do výrezu palubnej dosky, ktorý veľmi presne zobrazoval dojazd auta. Všetky ovládače auta sú umiestnené prehľadne, ľahko dostupné. Nie je ich priveľa a všetky majú svoju logiku. Batožinový priestor v základnej konfigurácii je skromných 185 litrov, ale dá sa s použitím priestoru zadných sedadiel rozšíriť na 550 litrov. Nie je to veľa, ale treba si uvedomiť, že auto je určené predovšetkým na jazdu v meste. Výhľad z auta je výborný, zrezaný volant neprekáža a automatická elektrická prevodovka bola jednoduchá a ľahko prístupná. Nechýbajú ani menšie i väčšie odkladacie priestory. Nie je ich veľa, a čo by ste chceli od auta s hmotnosťou pod poldruha tony. Zadné sedadlá sú, ale treba ich považovať za núdzové najmä pre dospelých cestujúcich. Cestovať vzadu niekoľkohodinové tripy by som absolvoval nerád. Pre dvoch dospelých a dve deti na jazdu v meste je auto ako stvorené.

Pohon

Auto poháňa síce skromný, ale neuveriteľne vitálny elektromotor s výkonom 87 kW. Je umiestnený vpredu a pod ním je batéria s kapacitou 42 kWh. Batériu môžete nabíjať AC nabíjaním s výkonom 11 kW alebo DC nabíjaním s výkonom až 85 kW. Fiat uvádza, že nabitie 50 kilometrov dojazdu zaberie len päť minút. Na 80 % by ste sa mali dostať už za 35 minút. Fiat 500e nemá tepelné čerpadlo, a tak dopláca na vrtochy počasia. Výrobca udáva, že auto pri plnom nabití batérie prejde vzdialenosť až 458 kilometrov. V zime je  to výrazne menej. Po plnom nabití batérie na 100 percent mi ukazovateľ dojazdu nikdy neukázal viac ako 250 kilometrov. Pri vyššom mraze to bolo ešte menej a výsledných 150 kilometrov dojazdu je síce na jazdu v meste pomerne dosť, ale mimo mesta by som to radšej neskúšal. Samozrejme, v teplom počasí sa určite môžete spoľahnúť na dojazd vyše 300 kilometrov. Celkovú spotrebu som dosiahol necelých 20 kWh na sto kilometrov. Voľba jazdných režimov tlačidlom na strednej konzole je príjemným spestrením pre vodiča. Väčší zmysel mi to však nedávalo. Auto vďaka svojmu elektrickému srdcu má neuveriteľnú dynamiku, čo je pre elektromobily vítanou vlastnosťou. Malý Fiat sa rýchlosti nebojí. Maximálku má 150 km/h a z 0 na 100 to zvládne za úctyhodných deväť sekúnd. Auto je určené na prevádzku v meste a svoju funkciu plní absolútne bez chybičiek. Navyše, budete mať k dispozícii naozaj milé, krásne až hravé auto.

Zadná časť vozidla je azda najpodobnejšia benzínovej verzii predchádzajúceho modelu. Foto: netcarshow.com
- Reklama -