Zomrela hokejová legenda Börje Salming, jeden z prvých Európanov v NHL a člen Siene slávy

    0

    27.11.2022 Niekdajší úspešný hokejový obranca Börje Salming zomrel vo štvrtok vo veku 71 rokov, prvý Švéd uvedený do Hokejovej siene slávy v kanadskom Toronte podľahol ochoreniu amyotrofická laterálna skleróza (ALS). Člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a legenda klubu Toronto Maple Leafs zo zámorskej NHL bol v 70. rokoch 20. storočia jeden z prvých Európanov v kanadsko-americkej súťaži a prispel k tomu, že sa ich počet každým rokom zvyšoval.

    Ikona hokeja

    Bol priekopník a ikona hokeja s nezlomným duchom a nespochybniteľnou odolnosťou. Definovali ho jeho výkony na ľade a tiež pomoc komunite,” povedal o Salmingovi prezident “javorových listov” Brendan Shanahan.

    Rodák z mesta Kiruna odohral v NHL 1148 zápasov, vrátane play-off, a stanovil doteraz platné rekordy klubu z Toronta v počte gólov (149), asistencií (620) a bodov v základnej časti (768) aj play-off (49), čo sa týka obrancov. Po 16 sezónach v Toronte absolvoval jeden ročník v Detroite Red Wings.

    Zbúral mýty o európskych hráčoch

    Bol prvotriedny a všestranný obranca a prvá hviezda NHL zo Švédska, mal veľkú fyzickú a mentálnu silu aj vrodený talent. Vytýčil cestu, ktorú nasledovalo niekoľko z najlepších hráčov v histórii súťaže. Zbúral všetky mýty o európskych hráčoch, ktoré v lige prevládali do jeho príchodu v roku 1973, keďže dovtedy v nej hrali takmer výlučne hráči zo Severnej Ameriky,” vyhlásil komisár profiligy Gary Bettman o Salmingovi, ktorý skončil dvakrát druhý v hlasovaní o Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL, vždy za Larrym Robinsonom z Montrealu Canadiens.

    Börjeho Salminga uviedli do Siene slávy NHL v roku 1996, o dva roky neskôr ho rovnako ocenila IIHF a v roku 2008 ho federácia zaradila do svojho All-Star tímu 20. storočia. V roku 2006 klub Toronto Maple Leafs vyvesil pod strop svojej haly dres s jeho číslom 21 a v roku 2016 ho aj vyradil z používania. Salming reprezentoval Švédsko na štyroch majstrovstvách sveta, troch Kanadských pohároch a na ZOH 1992 v Albertville. Vo švédskej najvyššej hokejovej súťaži (SHL) sa udeľuje Salmingova cena najlepšiemu obrancovi sezóny.

    Viac k témam: Hokejová sieň slávy, NHL, úmrtie hokejistu
    Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela hokejová legenda Börje Salming, jeden z prvých Európanov v NHL a člen Siene slávy © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -