Drlička žiadnemu politikovi nepraje nič zlé a dôrazne sa ohradil voči spájaniu jeho výrokov s vraždou na Zámockej (foto)

    1

    27.10.2022
    aktualizované 25. októbra 15:40

    Odchádzajúci riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička sa za svoje výroky v Budapešti podľa jeho slov jednoznačne ospravedlnil. Zároveň si myslí, že nezáleží na okolnostiach, jeho výrok bol jednoducho neospravedlniteľný.

    Drlička si vraj neuvedomil, že debata je streamovaná, myslel si, že je to diskusia len s kolegami. Dodal, že to nie je ospravedlnenie jeho výrokov, avšak jeho zámerom nebolo štvať proti politikom. Dodal, že žiadnemu politikovi nepraje nič zlé a dôrazne sa ohradil voči spájaniu jeho výrokov s vraždou na Zámockej ulici. Povedal to na tlačovej konferencii v SND.

    SND nie je apolitická inštitúcia

    Podľa Drličku téma panelu na konferencii v Budapešti bola Kultúra a politika. Diskusia sa týkala tých sólistov, ktorí po svojom odchode zo SND chodili za politikmi. Debata bola podľa neho otvorená, poniektorí z jeho zahraničných kolegov tiež kritizovali politikov, ale nik sa nevyjadril tak expresívne, ako on.

    Politici podľa Drličku zasahujú do jeho práce a SND nepovažuje za apolitickú inštitúciu. Zriaďuje ich ministerstvo a financuje štát. Tlak zo strany politikov na dramaturgiu ale nevníma, kritickejšia je situácia s financovaním, lebo štatutári priam žobrú o prostriedky.

    Šikana zo strany štátu

    Rozhodnutie zredukovať sólistický ansámbl považuje za správne. Odídení umelci sa však vtedy obrátili na mnohých politikov, no podporu našli najmä u Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Drlička označil vtedajšiu diskusiu s výborom za veľmi nekorektnú. Podľa neho bola začiatkom honu na jeho osobu.

    Zadefinoval to ako šikanu zo strany štátu, ktorá sa podľa neho prejavovala viacerými spôsobmi, napríklad vyjadreniami politikov, predvolávaním na parlamentný výbor, či napríklad tým, že z rezortu kultúry im poslali kontrolu, ktorá ale dopadla v ich prospech, no výbor posielal ďalšie kontroly.

    Odchádzajúci riaditeľ SND považuje také množstvo kontrol za obrovskú administratívnu záťaž. Ozdravný proces, ktorý sa od neho očakával, je podľa neho procesom bolestivým, no nenechali ho na ňom nerušene pracovať. Tlak sa podľa Drličku stupňoval, až na neho “vytiahli” jeho neskoré podanie majetkového priznania.

    Zobraziť fotogalériu k článku:
    Demisia riaditeľa SND Drličku (fotografie)

    Vládnu nám príliš obyčajní ľudia

    Drlička uviedol, že ministerke kultúry Natálii Milanovej navrhol aj iné varianty, napríklad, že by ostal aspoň do konca sezóny alebo kým nebude ukončené výberové konanie, aby mohol svojmu nástupcovi odovzdať agendu, prípadne, že by bol potrestaný skrátením mandátu či znížením platu.

    Tieto riešenia boli odmietnuté. Drlička doplnil, že jeho ponuka platí, ak by Milanová svoje rozhodnutie prehodnotila, je ochotný ostať do vymenovania nového riaditeľa, no chce si zachovať silný mandát, so všetkými kompetenciami, aj s možnosťou rokovať o valorizácii platov. Dodal, že ho desí množstvo rozrobených projektov, z ktorých sú mnohé náročné na implementáciu.

    „Momentálne nám vládnu obyčajní ľudia, ale národné divadlo a celý divadelný svet a naši diváci sú neobyčajní ľudia a tieto dva svety sú nekompatibilné. A ja odchádzam kvôli tejto nekompatibilite,” povedal Drlička.

    Ukážkový príklad vyvodzovania zodpovednosti

    Považuje však za správne, že sa ako štatutár kultúrnej inštitúcie za svoje vyjadrenia ospravedlnil a ponúkol demisiu. Na záver vyslovil nádej, že vo verejnom priestore neostane ako jediný, ktorý vyvodí zodpovednosť za svoje vyjadrenia vo verejnom priestore.

    Ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák odíde spolu s Drličkom. Rovnako odíde aj riaditeľka úseku komunikácie Barbora Šajgalíková.

    SND opustí s Drličkom i riaditeľ opery Lubor Cukr, riaditeľka činohry Miriam Kičiňová, riaditeľka technicko-prevádzkového úseku Andrea Záhoranská, riaditeľ Drličkovej kancelárie Matúš Maderič, riaditeľka ľudských zdrojov Petra Lanáková i riaditeľ obchodu Patrik Taliga.

    Maštalír sa postavil za Drličku

    Herec Tomáš Maštalír verejne vyzval ministerku kultúry, aby tento krok zvrátila a divadlu ponechala odvolané vedenie. Podľa neho sa odchodom Drličku zastaví ozdravný proces, ktorý reálne prebiehal, a to pre malichernú ľudskú chybu, pre výrok, akých je za dva roky vo verejnom priestore mnoho.

    Dodal, že zamestnanci SND za súčasným vedením stoja. Jednotlivé súbory zvažujú všetky možnosti, no momentálne čakajú na rozhodnutie ministerky kultúry a potrebujú si premyslieť ďalšie kroky. Prebieha tiež petícia, do dopoludňajších hodín 25. októbra ju podpísalo temer 900 ľudí.

    Viac k témam: Riaditeľ Slovenského národného divadla (SND), Streľba na Zámockej ulici v Bratislave
    Zdroj: Webnoviny.sk – Drlička žiadnemu politikovi nepraje nič zlé a dôrazne sa ohradil voči spájaniu jeho výrokov s vraždou na Zámockej (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -

    1 komentár

    1. tolko nenavisti tohto rezimu proti jednemu cloveku, ktory sa dokopy nicim neprevinil, tak toto ma byt ten stat, ktory chce nenavist potlacat a pritom ju pestuje az do obrovskych rozmerov…

    Comments are closed.