TEST Škoda Karoq: Pokračovanie úspešného príbehu

0
Decentné zmeny dizajnu Karoqa prispeli k jeho atraktivite. Foto: netcarshow.com

Keď sa dielo vydarí, by si mohli povedať v mladoboleslavskej Škode. Ich automobilový bestseller Karoq sa radí k najúspešnejším vozidlám súčasnosti. Nie je taký veľký ako Kodiaq a ani malý ako Kamiq. Má čosi, čo z neho oprávnene robí súčasný automobilový bestseller a patrí k najúspešnejším vozidlám výrobcu.

Karoséria

Zadná časť má nové zadné svetlá o niečo užšie. Foto: netcarshow.com

Oproti prvej generácii z roku 2017 sa vzhľad veľmi nezmenil. Na trh prišiel ako nástupca modelu Yeti a po štyroch rokoch prekonal polmiliónovú hranicu a v súčasnosti už atakuje predajné čísla Yetiho, ktorého má 680 000 motoristov. Karoq spolu s Octaviou a menším Kamiqom patria k najpredávanejším modelom Škody. Facelift Karoqu sa preto očakával s veľkou netrpezlivosťou. A už na prvý pohľad je zrejmé, že sa vynovenie auta vydarilo. Spredu pribudol prepracovanejší nárazník, širšia maska a ostrejšie tvarované LED svetlomety, ktoré sa mne veľmi páčili. Musím vyzdvihnúť najmä svetlá Matrix LED pracujúce s variabilným svetelným kužeľom. V zadnej časti sú svetlá o niečo užšie v porovnaní s predchodcom. Prepracovaný je aj zadný nárazník. Nové prekrytie podvozku bolo úplne iné a určite prispelo k zlepšeniu aerodynamiky vozidla.

Interiér

Vo vnútri bolo zmien o čosi viac. Prístrojový panel zaujal najmä 10,25-palcovým digitálnym panelom. Aby toho nebolo málo, pribudla aj 9,2-palcová multimediálna obrazovka. V aute absentujú analógové ukazovatele, a aj keď cestujete sami, môžete sa porozprávať bez toho, aby ste mali pocit psychickej poruchy. K dispozícii je virtuálna asistentka Laura. Ak chcete byť sami, môžete infotainment ovládať aj ručne. Rádio Swing som si užil najmä pre perfektnú akustiku, ale menej už kožený vyhrievaný volant. Vonku bolo viac ako 30 stupňov, a tak som si vyhrievanie skúsil len zo záujmu. Ohrieval okamžite a po celom obvode. Možno sa vám to zdá byť zbytočné zistenie, ale mnohé automobilky ponúkajú vyhrievaný volant, ktorý zohrieva iba časť obvodu volantu.

Veľký infotainment bol prehľadný a ľahko sa ovládal. Foto: netcarshow.com

Napriek zvýšenému počtu digitálnych ovládačov sa v aute našli aj „klasické“ hardvérové ovládače napríklad klimatizácie alebo vypínač systému Štart-Stop. Sedadlám nemám čo vytknúť. Príjemne pôsobila umelá koža alebo čalúnenie lakťovej opierky a výplne dverí. Interiér na mňa pôsobil mimoriadne príjemne a aj pri dlhých cestách prispel k pohodliu a eliminoval únavu. Auto má deväť airbagov, funkciu núdzovej brzdy, prediktívny tempomat, systém na ochranu chodcov a prakticky najdôležitejšie bezpečnostné a asistenčné systémy, ktoré sú v súčasnosti v automobilovom svete k dispozícii. Priestor vpredu i vzadu bol dostatočný, batožinový priestor poskytoval 521 litrov v základnej konfigurácii sedadiel. V takomto aute som sa cítil nielen príjemne, ale aj bezpečne.

Motor

Mne osobne sa páčil aj motor v testovanom aute. Benzínový preplňovaný motor TSI s objemom štyroch valcov poldruha litra bol spriahnutý so sedemstupňovým automatickou prevodovkou DSG. Zbytočne motor nevytáčala ani nepodtáčala. Mne vyhovovala perfektne. Túto prevodovku stále považujem nielen v rámci koncernu za najlepšiu. Prekvapila ma príjemnou spotrebou aj samotná jazda. Keďže bol motor vybavený technológiou aktívneho riadenia valcov, dala sa spotreba dostať naozaj na zaujímavé hodnoty. Ja som po najazdení takmer tisíc kilometrov zaevidoval (polovica diaľnice a polovica okresné cesty) dosiahol spotrebu 6,1 litra na sto kilometrov.

Zboku zaujmú dlhšie strešné lyžiny a nový disky kolies. Foto: netcarshow.com

To ma oprávňuje povedať, že nový Karoq síce nie je výrazne zmenený oproti predchodcovi, ale zmeny sú decentné, interiér vynikajúci a jazda s týmto autom bola pohodová a príjemná. Dynamika autu nechýba a je pekné a moderné. Škoda, že zážitok s ním trval len týždeň.

- Reklama -