BMW M oslávila 50 rokov v Danubiane

0
BMW M1 Art Car. Foto: BMW

Spoločnosť BMW Slovenská republika pripravila v bratislavskom múzeu moderného umenia Danubiana jedinečnú oslavu 50 rokov od založenia divízie BMW Motorsport, ktorá sa neskôr pretransformovala na BMW M. Vďaka tejto divízii vzniklo najvýkonnejšie písmeno na svete – M.

Auto pomaľované Andy Warholom. Foto: BMW

Na podujatie v Danubiane prišlo okrem priaznivcov značky a milovníkov umenia aj niekoľko vzácnych hostí na kolesách. Najväčšou hviezdou je ikonické BMW M1 ART CAR, pričom ide o prvé vozidlo z kolekcie Art Car, ktoré sa vôbec objavilo na Slovensku. BMW Art Car je kolekcia 19 vozidiel značky BMW, na ktorých sa od roku 1975 umelecky prejavili najvýznamnejší umelci danej doby. Najčastejšie ich pomaľovali, no nájdu sa aj výtvory, ktoré sú sochami či posúvajú výsledné dielo do priestoru medzi fyzickým a digitálnym svetom. Viaceré z týchto umeleckých vozidiel štartovali dokonca na významných pretekoch, najčastejšie na 24-hodinovke v Le Mans.

Najvýznamnejší oslávenec

Andy Warhol namaľoval jedno z prvých závodných áut BMW M1 Art Car. Foto: BMW

Vozidlá BMW M pútajú pozornosť vždy a všade, kde sa ukážu. No jeden model nad všetkými vyčnieva. Je to BMW M1, ktoré sa vyrábalo v rokoch 1978 až 1981 a jeho tvary navrhol slávny taliansky dizajnér Giorgetto Giugiaro. Išlo o prvé vozidlo, ktoré vyvíjala priamo divízia BMW Motorsport a okrem úspešného pôsobenia na pretekárskych okruhoch očarilo aj na bežných cestách. Andy Warhol zrealizoval ideu vozidla BMW M1 ART CAR podľa svojich umeleckých predstáv za 28 minút a minul pritom 6 kilogramov farby. Vozidlo bolo štvrtým BMW Art Car v poradí a v roku svojho vzniku štartovalo na pretekoch 24 hodín Le Mans, kde v celkovom hodnotení obsadilo vynikajúcu šiestu priečku.

Zbožňujem toto vozidlo

Povedal o M1 Andy Warhol po tom, ako niekoľkými švihmi štetca premenil BMW M1 na umelecké dielo. „Pokúsil som sa vytvoriť vizuálny obraz rýchlosti. Keď automobil ide naozaj rýchlo, všetky línie a farby sa rozmazávajú a zlievajú do machule,” povedal Warhol. BMW M1 dostalo všetky farby. Warhol uviedol, že rýchlosť jeho práce odrážala stav, ako naň automobil pôsobilo a ako by malo pôsobiť na okolie jeho umelecké dielo. Vystavené vozidlo BMW M1 ART CAR je pre Slovensko a Slovákov zvlášť výnimočné tým, že ho v roku 1979 vytvoril Andy Warhol, zakladateľ umeleckého smeru pop art a potomok slovenských rodičov, pričom tento rok si pripomíname 35. výročie od jeho úmrtia. Andy Warhol je, okrem mnohých známych diel, aj autorom najdrahšieho umeleckého diela z 20. storočia. Jeho obraz Modrá Marylin sa v máji 2022 vydražil za 195 miliónov dolárov.

Skvelá spoločnosť

Súťažné BMW M1 Art Car počas pretekov. Foto: BMW

Na podujatí sa v Danubiane pri príležitosti 50. výročia od založenia divízie BMW M predstavilo dovedna 13 skvostných vozidiel BMW M. Okrem najväčšej hviezdy, BMW M1 ART CAR nevyčísliteľnej hodnoty, tobola aj horúca novinka v podobe modelu BMW 740d M Sport Package, či legendárny model BMW 3.0 CSL (E9) z roku 1972, ktorý stál pri zrode divízie BMW Motorsport alebo jedinečný BMW M3 Pick Up. Čistokrvných okruhových športovcov zastupuje na podujatí model BMW M8 GTE. 

BMW ART CAR

„Diela zo zbierky BMW Art Car boli prezentované v najprestížnejších výstavných priestoroch na svete, ako je napríklad parížsky Louvre alebo Guggenheimovo múzeum v New Yorku. Som presvedčený, že slovenská výstavná premiéra bude úžasným zážitkom, ktorý spojí fanúšikov motorizmu, dizajnu a súčasného umenia z celého stredoeurópskeho regiónu,“ hovorí Oliver Rademacher, riaditeľ BMW Slovenská republika.

Niekoľko najúspešnejších pretekárskych áut BMW M. Foto: BMW
- Reklama -