Do Banskej Bystrice už čoskoro dorazí oheň mieru, ktorý odštartuje najväčšie multišportové podujatie na Slovensku

    0

    1.6.2022 Oheň mieru pre Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) Banská Bystrica 2022 sa v pondelok podvečer rozhorel v Ríme neďaleko oltára Ara Pacis, zasvätenému bohyni mieru Pax.

    Ako informujú organizátori festivalu, oheň sa presunie do mesta pod Urpínom, odkiaľ ho v stredu (1. júna) v rámci ceremónie pri príležitosti Olympijského dňa rozpošlú do slovenských miest a obcí.

    V dejisku EYOF sa potom naplno rozhorí 24. júla počas slávnostného otvorenia najväčšieho multišportového podujatia v histórii Slovenska.

    Slovensko stojí na strane Ukrajiny

    Slávnosť vyslania ohňa sa konala v Ríme 55 dní pred začiatkom EYOF 2022 pri oltári, ktorý dal postaviť cisár Augustus na oslavu mieru v celej Rímskej ríši.

    Prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos ešte pred slávnostným vyslaním ohňa na mierovú púť odovzdal v múzeu Ara Pacis prezidentovi Slovenského olympijského a športového výboru Antonovi Siekelovi i prezidentovi organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica a primátorovi mesta Jánovi Noskovi pozlátenú sochu olivovníka ako symbolu mieru a priateľstva.

    Posolstvo Ohňa mieru pre EYOF nadobúda ešte väčší význam, keďže vo vojnovom konflikte na Ukrajine nič nenasvedčuje jeho koncu.

    „Kríza zostáva v popredí záujmu nás všetkých a každý deň sa modlíme, aby sa mier čoskoro vrátil. Prostredníctvom športu môžeme a musíme naďalej ísť spoločnosti príkladom. V konečnom dôsledku nás budú definovať naše činy a ja som hrdý na to, ako sa európska olympijská rodina a najmä Slovensko pevne postavili na stranu solidarity s Ukrajinou,“ uviedol Capralos.

    Oheň pripomína olympijské hodnoty

    Pondelkové vyslanie ohňa na cestu do Banskej Bystrice je pre celú Európu posolstvom, že prostredníctvom športu sa môžu jej obyvatelia naučiť žiť v mieri a bratstve a zabezpečiť lepší zajtrajšok pre mládež.

    “Je pripomenutím, že sa blížime do záverečného finišu pred začiatkom tohto multišportového podujatia. Oheň sa po tejto ceremónii vydáva na púť po mestách a obciach našej krajiny, aby pripomenul nielen blížiaci sa EYOF v Banskej Bystrici, ale aj olympijské hodnoty a myšlienky mieru a bratstva,“ dodal prezidenta SOŠV Siekel.

    EYOF Banská Bystrica 2022 sa uskutoční od 24. do 30. júla 2022. Na stredné Slovensko pricestuje takmer 3 000 účastníkov zo 48 európskych krajín, ktorí budú súťažiť v desiatich športoch.

    V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

    Viac k témam: Európsky olympijský festival mládeže EYOF, Olympijský oheň
    Zdroj: Webnoviny.sk – Do Banskej Bystrice už čoskoro dorazí oheň mieru, ktorý odštartuje najväčšie multišportové podujatie na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -