Misiu slovenských olympionikov v Pekingu pripomína aj príležitostná známka a kolekcia euromincí

    0

    20.1.2022 V súvislosti s blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami a zimnými paralympijskými hrami v čínskom Pekingu a spoločným projektom Misia Peking v stredu Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Slovenský paralympijský výbor (SPV) okrem kolekcie oblečenia na tieto podujatia predstavili aj príležitostnú známku a kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom venované týmto športovým sviatkom v Číne.

    referuje web SOŠV.

    Na príprave známky či mincí s SPV a SOŠV spolupracovali Slovenská pošta a mincovňa Kremnica.

    Na známke dominujú boby a parahokej, spája ich motív tigra, v roku ktorého sa podľa čínskeho kalendára zimné olympijské a paralympijské hry konajú.

    Nominálna hodnota jednej známky akademických maliarov Mariana Komáčeka a Igora Piačku, ktoré zlatými medailami z Tokia uviedli do života Zuzana Rehák Štefečeková a Veronika Vadovičová, je 75 centov. Obe poštové známky vyšli v náklade 200-tisíc kusov.

    V oboch športoch bude mať Slovensko zastúpenie aj v Pekingu, kde sa premiérovo predstaví prvá slovenská bobistka (Viktória Čerňanská) a parahokejistov zasa čaká historická premiéra.

    Spájanie známok zároveň symbolizuje celkové spájanie sa športu zdravých aj zdravotne znevýhodnených vo svete.

    povedal Marian Komáček, ktorý pripravoval známku s olympijskou tematikou.

    V stredu predstavili aj olympijskú kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom. Mince vyhotovili v kremnickej mincovni vo viacerých variantoch.

    uviedol generálny sekretár SOŠV Jozef Liba podľa webu olympic.sk.

    Mince uviedla do života symbolickým poklepaním zlatou olympijskou medailou z Pjongčangu 2018 bývalá biatlonistka a dnes členka výkonného výboru SOŠV Anastasia Kuzminová.

    povedala Kuzminová.

    Viac k témam: Misia Peking, ZOH Zimné olympijské hry 2022 Peking
    Zdroj: Webnoviny.sk – Misiu slovenských olympionikov v Pekingu pripomína aj príležitostná známka a kolekcia euromincí © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -