Djokovičovi opäť odobrali víza, jeho účasť na Australian Open je ohrozená

0

15.1.2022
aktualizované 14. januára 15:28

Šanca srbského tenistu Novaka Djokoviča zahrať si na Australian Open 2022 sa opäť o čosi znížila. Austrálčania mu na základe rozhodnutia ministra pre prisťahovalectvo Alexa Hawkeho už po druhý raz odobrali víza pre nezrovnalosti v cestovných dokladoch.

Djokovič ako nezaočkovaný vstúpil na austrálsku pôdu so špeciálnou zdravotnou výnimkou na základe toho, že v decembri prekonal koronavírus. Úradníci však našli v jeho žiadosti o výnimku procesné chyby, preto mu opätovne odobrali víza s hrozbou deportácie z krajiny.

Tridsaťštyriročný Belehradčan sa môže znova obrátiť na súd s právnou výzvou na zotrvanie v krajine. Na vyriešenie svojho problému však má už len dva dni.

V pondelok sa v Melbourne začne úvodný grandslamový turnaj sezóny, kde chce Djokovič obhajovať celkové víťazstvo a pridať do zbierky rekordný 21. titul z turnajov tzv. veľkej štvorky. Ak sa mu to podarí, stane sa historicky najúspešnejším tenistom a o jeden titul sa vzdiali dvojici veľkých rivalov Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi.

uviedol minister Hawke.

Podľa austrálskych médií Djokovičovi právnici tušili takýto vývoj udalostí a toto rozhodnutie okamžite napadnú na súde. V sobotu by mala svetová jednotka absolvovať ďalší pohovor s imigračnými úradníkmi.

Ak na súde s odvolaním neuspeje, bude to definitívna stopka v prípade jej účasti na AO 2022. Djokovič bude musieť odletieť z Austrálie a zrejme dostane aj trojročný zákaz vstupu.

Obyvatelia Austrálie a najmä tí z Melbourne zažili jedny z najtvrdších opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu. Museli podstúpiť prísny a dlhý lockdown a ešte aj týždne po skončení konkrétnej pandemickej vlny nemohli žiť podľa svojich predstáv. Prípad Djokovič rozdelil nielen tenisový svet na dva veľké tábory.

Na jednej strane mu mnohí odborníci aj z radov bývalých či súčasných tenistov vyčítajú, že sa nenechal zaočkovať a spôsobil tým celý problém. Na druhej strane má za sebou veľkú skupinu podporovateľov nielen z rodného Srbska, ktorí v Djokovičovi a jeho postojoch vidia bojovníka za ľudské práva proti mocným tohto sveta.

Viac k témam: Australian Open v Melbourne, COVID-19, Odvolanie, Súd, Víza
Zdroj: Webnoviny.sk – Djokovičovi opäť odobrali víza, jeho účasť na Australian Open je ohrozená © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -