VIDEO Elektrické BMW na ľadovci

0
Najnovšie elektrické modely BMW i4 a iX ukázali svoje schopnosti na ľade a snehu. Foto: BMW

Nadmorská výška: 2 830 metrov nad morom. Ľadovec sa stal miestom pre záverečný test plne elektrických technologických vlajkových lodí BMW iX a BMW i4.

Priekopník model BMW iX

Plne elektrický model iX. Foto: BMW

Model BMW iX je predzvesťou nového veku mobility. Je skonštruovaný tak, aby bol od základov trvalo udržateľný, prvýkrát spája inovatívne technológie, vynikajúci výkon s dojazdom viac ako 600 km so silou 500 koní. Tradičné tesne prepojené ľadvinky BMW slúžia ako inteligentná plocha s integrovanými senzormi, kamerou a radarovou technológiou. Nielen exteriér, ale aj interiér zaujme detailne premyslenými inováciami: vynechanie stredového tunela, novo vyvinuté sedadlá s integrovanými opierkami hlavy a plochý prístrojový panel vytvárajú vysokokvalitný priestor. Zakrivený displej a všetky vstavané prvky Shy Tech, ako sú neviditeľné reproduktory, zapracované vetracie otvory a head-up displej s bezrámovým integrovaným projektorom, to všetko vytvára luxusnú atmosféru. Pri výrobe modelu BMW iX sa využíva veľký podiel sekundárneho hliníka a recyklovaného plastu. Takmer úplne sa zaobíde aj bez chrómu. Okrem toho je použité drevo s certifikátom FSC, koža vyčinená extraktom z listov olivovníka a podlahové rohože vyrobené z recyklovaných rybárskych sietí. BMW iX dokazuje svoju vhodnosť na zimné použitie pohonom všetkých kolies pomocou motorov umiestnených v prednej a zadnej náprave.

Dynamický model BMW i4

Model i4 s elektrickým motorom príde na náš trh v budúcom roku. Foto: BMW

Štvordverové Gran Coupé spája priestrannosť a praktickosť koncepcie vozidla so športovými schopnosťami typickými pre značku a s pôsobivým dojazdom na dlhé trasy. Aj model BMW i4 sa zameriava na trvalú udržateľnosť: uzavretá BMW maska chladiča v tvare ľadvín, technológia batérie v podlahe vozidla a športové prvky difúzora zaisťujú optimálne aerodynamické vlastnosti. Verzia BMW i4 M50 zaujme aj svojim špeciálne naladeným adaptívnym M podvozkom, variabilným športovým riadením, M športovým brzdovým systémom a voliteľne až 20-palcovými M diskami kolies z ľahkej zliatiny. V čase uvedenia na trh budú k dispozícii dva modelové varianty: BMW i4 M50 ako prvý čisto elektrický výkonný automobil od BMW s pohonom všetkých kolies a s dojazdom až 510 kilometrov podľa WLTP a BMW i4 eDrive40 s klasickým pohonom zadných kolies a s dojazdom až 590 km podľa WLTP. Model BMW i4 príde na slovenský trh začiatkom roka 2022.

Snehu a ľadu sa neboja

Oba modely sa vyznačujú zábavou na svahu a absolútnou spoľahlivosťou aj v zimných jazdných podmienkach. Oba modely majú elektrický pohon všetkých kolies vďaka elektromotoru na prednej a zadnej náprave. To zaisťuje maximálnu bezpečnosť a radosť z jazdy aj v tých najnepriaznivejších podmienkach na ceste.

VIDEO

- Reklama -