Nový ruský modul sa po dvoch dňoch pripojil k Medzinárodnej vesmírnej stanici (video)

0

28.11.2021 Ruská nákladná loď s novým dokovacím modulom sa v piatok po dvojdňovej ceste úspešne pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Modul obsahuje šesť dokovacích portov a umožňuje potenciálne budúce rozšírenie ruskej časti stanice.

Nákladnú loď spolu s modulom vyniesla na obežnú dráhu Zeme ruská raketa Sojuz. Tá odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v stredu. Loď priviezla na vesmírnu stanicu asi 700 kilogramov rôzneho nákladu a očakáva sa, že sa od nej odpojí 22. decembra.

Prvá kozmická loď Sojuz by mala zakotviť v novom module 18. marca 2022 spolu s tromi astronautmi – Olegom Artemjevom, Denisom Matvejevom a Sergejom Korsakovom.

Začiatkom tohto týždňa sa ruskí kozmonauti na ISS začali pripravovať na príchod modulu. Simulovali použitie manuálneho ovládania v prípade zlyhania automatického dokovacieho systému.

Na ISS sa momentálne nachádzajú astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barronová a Mark Vande Hei, Rusi Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov a Nemec Matthias Maurer z Európskej vesmírnej agentúry.

Viac k témam: Astronauti, ISS Medzinárodná vesmírna stanica, Kozmická loď Sojuz
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový ruský modul sa po dvoch dňoch pripojil k Medzinárodnej vesmírnej stanici (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -