Letná olympiáda v Tokiu (športová streľba): Jány podal solídny výkon, ale druhú finálovú účasť si nepripísal

    0

    3.8.2021
    aktualizované 2. augusta 11:43

    Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány nepostúpil do finále disciplíny ľubovoľná malokalibrovka 3×40 na olympijských hrách v Tokiu.

    V kvalifikácii dosiahol výkon 1172 bodov, čo mu v konkurencii 39 aktérov na strelnici Asaka Shooting Range stačilo na 13. miesto. Víťazom kvalifikácie sa stal Rus Sergej Kamenskij s nástrelom 1183 bodov.

    Vo finále vo svetovom rekorde 466,0 b. triumfoval Číňan Čang Čchang-chung pred Kamenským (464,2), bronz získal Srb Milenko Sebič (448,2).
    Solídny a vyrovnaný výkon
    Dvadsaťtriročný olympijský debutant Jány si nepripísal druhú finálovú účasť v Tokiu. Po skvelej siedmej priečke v disciplíne vzduchová puška na 10 m podal solídny a najmä vyrovnaný výkon aj v kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky.
    Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)
    V pokľaku dosiahol 390 bodov, v ľahu 391 a napokon v stoji rovnako 391 bodov. Ani v jednej z troch častí súťaže v štyroch položkách však nepredviedol maximálny nástrel 100 bodov, pri jeho mene zasvietila trikrát deväťdesiat deviatka.
    Nevyvaroval sa niekoľkých chýb
    Na rozstrel o finále chýbali Jánymu štyri body. Posledný ôsmy postupujúci Bielorus Jurij Ščerbacevič dosiahol výkon 1176. Pre porovnanie, pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro stačilo na finále v kráľovskej puškárskej disciplíne aj 1168 bodov.
    Online prenos (minúta po minúte)
    “Nemôžem povedať, že to bolo moje najlepšie vystúpenie. Nevyvaroval som sa niekoľkých chýb, potreboval by som aj trocha šťastia, najmä v kľaku. Každý, kto sa trochu orientuje či zabŕdol do streľby vie, čo znamená výstrel za 9,9. Dnes sa to so mnou ťahalo celú súťaž. Od postupu ma delili štyri body, čo v tejto disciplíne nie je veľa. Od ôsmeho po dvadsiate miesto sme všetci poriadne “nasekaní”. Môžem byť spokojný, s trochou šťastia to však mohlo byť aj lepšie,“ komentoval Patrik Jány na webe olympic.sk.

    Následne v hodnotení pokračoval: “Pri niektorých výstreloch som urobil chybu. Nebolo to úplne stopercentné. Viem, že môžem dosiahnuť aj viac bodov. Prekvapilo ma, že ani výkony ostatných neboli až také vysoké, ako by sa čakalo. Výsledok 1172 by inde asi znamenal aj horšie umiestnenie. Zjavne olympijská súťaž zamáva všetkými. Pre výšku nástrelu sú dôležité aj podmienky, každá súťaž je iná. V tejto disciplíne vstupuje do hry veľa premenných a vopred sa nedá predpovedať výsledok.”
    Myslí už aj na olympiádu v Paríži
    Jány odchádza z Tokia s jednou finálovou účasťou na konte, čím splnil svoj osobný cieľ. “S vystúpeniami som spokojný. Nechal som na strelnici všetko. Som pozitívne naladený a dobré veci, ktoré som získal, prenesiem aj do ďalšej kariéry. Nesklamal som v ničom, odchádzam z Tokia so vztýčenou hlavou,“ zhodnotil svoje prvé OH.

    V najbližšom čase si plánuje po dlhej príprave oddýchnuť. Na konci roka by chcel uspieť vo finále Svetového pohára. V jeho plánoch figurujú aj olympijské hry v Paríži 2024. “Kto nezažil olympijskú atmosféru, nepochopí, o čo tu ide. Je to sviatok športu. Verím, že sa predstavím aj na najbližších hrách. Najskôr sa však do Paríža musím kvalifikovať,“ dodal Patrik Jány.

    Jány bol posledný slovenský zástupca v športovej streľbe na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu. Slováci si z Asaka Shooting Range odniesli jednu medailu, ale tú najcennejšiu. Zlato v trape získala Zuzana Rehák Štefečeková. V mix trape spolu s Erikom Vargom pridala nepopulárne štvrté miesto a finálovú účasť si vystrieľal aj už spomenutý Jány. Vo vzduchovej puške skončil siedmy.

    Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, športová streľba – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021
    Zdroj: Webnoviny.sk – Letná olympiáda v Tokiu (športová streľba): Jány podal solídny výkon, ale druhú finálovú účasť si nepripísal © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -