Jacobs podal vo finále behu na 100 m prekvapujúci výkon, získal zlato a stanovil nové európske maximum

    0

    2.8.2021 Nástupcom fenomenálneho Jamajčana Usaina Bolta ako olympijský víťaz v behu na 100 m sa stal Talian Marcell Jacobs. Vo finále ostro sledovanej stovky na OH 2020 v Tokiu Jacobs finišoval výkonom 9,80 s a utvoril si osobný rekord, stanovil tiež nové európske maximum.
    Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)
    Druhý skončil Američan Fred Kerley, ktorý zaostal o štyri stotiny sekundy. Bronz si vybojoval Kanaďan Andre de Grasse výkonom 9,89 s.
    Online prenos (minúta po minúte)
    Po rokoch triumfoval na OH Európan
    Jacobs sa stal prvým Európanom, ktorý triumfoval na stovke mužov na olympijských hrách od roku 1992 a víťazstva Brita Linforda Christieho na OH v Barcelone. Odvtedy dominovali v najkratšom šprinte pod piatimi kruhmi dvaja Američania (Maurice Green, Justin Gatlin), jeden Kanaďan (Donovan Bailey) a trikrát jamajský expres Usain Bolt (2008 – 2016), ktorý v roku 2017 ukončil kariéru.

    Jacobs nebol dominantný od úvodných metrov vo finále pred prázdnym Národným štadiónom v Tokiu. Ešte v polovici trate nebolo jasné, kto vedie, ale Talian to nebol. Až na posledných tridsiatich metroch si vybudoval rozhodujúci, aj keď nie veľký náskok pred Kerleym a De Grassem.
    Jediné zlato získal na ME v Toruni
    Dvadsaťšesťročný nový kráľ olympijského šprintu je len polovičný Talian po mame. Jeho otec je Američan a pred 26 rokmi sa aj narodil v USA, presnejšie v texaskom El Pase. vyrastal však na Apeninskom polostrove, talianske občianstvo získal až v roku 2010 a svoju novú krajinu začal reprezentovať v roku 2012 až ako 18-ročný.

    O ďalšie štyri roky sa zaradil do seniorského šprintérskeho tímu Talianska. Dosiaľ jediné zlato na vrcholnom podujatí pred OH v Tokiu získal tento rok na halových majstrovstvách Európy v poľskom meste Toruň, kde mal s ním vo finále šesťdesiatky dočinenia aj slovenský rekordér Ján Volko. Slovák vtedy skončil bronzový.

    Zobraziť fotogalériu k článku:
    Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021 – 1. august (fotografie)

    Volkovi sa nepodarili rozbehy
    Čo sa týka Volka, jeho olympijská premiéra v Tokiu na stovke nebola úspešná. Svoje snaženie ukončil už po rozbehoch, časom 10,40 s nemal nárok na postup do semifinále a obsadil konečné 46. miesto.

    “V podstate som veľmi nerátal s postupom do semifinále. Jediné, čo som chcel, bolo sezónne maximum. Nepodarilo sa mi to, ten beh nebol dobrý. Musíme si s trénerkou sadnúť, aby sme prebrali, čo som robil zle,“ skonštatoval Volko, ktorý sa v Tokiu ešte predstaví aj v behu na 200 m.

    Viac k témam: atletika – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021, LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu
    Zdroj: Webnoviny.sk – Jacobs podal vo finále behu na 100 m prekvapujúci výkon, získal zlato a stanovil nové európske maximum © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -