Na olympijských hrách v Tokiu rozdali prvé medaily, na čelo bilancie krajín sa dostala Čína

    0

    25.7.2021
    aktualizované 24. júla, 15:38

    Reprezentanti Číny sú na olympijských hrách v japonskom Tokiu lídrami medailovej bilancie po prvom súťažnom dni. Z jedenástich disciplín, v ktorých sa v sobotu udeľovali cenné kovy, ovládli športovci z najľudnatejšej krajiny sveta hneď tri. Spolu osem krajín vrátane domáceho Japonska má na svojom konte jedno zlato.

    Hneď z prvej zlatej medaily na OH 2020 sa tešila spomenutá Čína, ktorú na čelo bilancie krajín dostala strelkyňa Čchien Jang vo vzduchovej puške žien.
    Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)
    Triumfovala v olympijskom rekorde výkonom 251,8 bodu s náskokom 0,7 bodu pred Ruskou Anastasiou Galašinovou (251,7), bronz putuje do Švajčiarska zásluhou Niny Christenovej (230,6).
    Tužinský do finále nepostúpil
    Druhé zlato pre Čínu získala vzpieračka Chou Č’-chuej v kategórii do 49 kg, dvojbojovým výkonom 210 kilogramov (94+116) uspela pred Chanu Saikhom Mirabaiovou z Indie (202), bronz si vybojovala Windy Cantika Aisahová z Indonézie (194).

    Medzi strelcami neskôr rozdali medaily aj medzi mužmi vo vzduchovej pištoli. Do osemčlenného finále nepostúpil slovenský reprezentant Juraj Tužinský, ktorého v kvalifikácii klasifikovali na 27. priečke. V záverečnom boji o cenné kovy v olympijskom rekorde výkonom 244,8 bodu zvíťazil Javad Foroughi z Iránu, druhý skončil Damir Mikec zo Srbska (237,9) a tretí bol Číňan Wej Pchang (217,6).

    Zobraziť fotogalériu k článku:
    LETNÁ OLYMPIÁDA V TOKIU 2020/2021 – prvý deň

    Pogačar získal striebro
    Medaily už poznajú svojich majiteľov aj v cestnej cyklistike v pretekoch mužov s hromadným štartom. Na náročnej 234 km dlhej trati po strhujúcej sólojazde v závere napokon zvíťazil Richard Carapaz z Ekvádora, striebro si vyjazdil Belgičan Wout va Aert a bronz putuje do Slovinska zásluhou dvojnásobného víťaza Tour de France Tadeja Pogačara. Juraj Sagan ani Lukáš Kubiš preteky nedokončili.

    Medzičasom medaily rozdelili aj v lukostreľbe v súťaži miešaných tímov. Zlato získali reprezentanti Kórejskej republiky An San a Kim Je Deo, vo finále eliminácie zdolali Holanďanov Gabrielu Schloesserovú so Stevom Wijlerom. Bronz získali Mexičania Alejandra Valenciová s Luisom Álvarezom.
    Čína brala zlato aj v šerme
    Cenné kovy sa delili už aj v šerme, džude a taekwonde. V džude v kategórii žien do 48 kg získala zlato Distria Krasniqiová z Kosova, ktorá vo finále zdolala domácu Funu Tonakiovú. Bronz si vybojovali Ukrajinka Daria Bilodidová a Urantsetseg Munkhbatová z Mongolska. Medzi mužmi do 60 kg najcennejší kov pred domácich zariadil Naohisa Takato, striebro berie Jang Jün Wej z Taiwanu a bronz Kazach Jeldos Smetov aj Luka Mcheidze z Francúzska.

    V šerme tretie zlato pre Čínu získala kordistka Sun I-wen, druhý skončila Ana Maria Popescuová z Rumunska a tretia bola Katrina Lehisová z Estónska. V šabli mužov zvíťazil rovnako ako v Londýne 2012 a Riu de Janeiro 2016 Maďar Áron Szilágyi, striebro získal Talian Luigi Samele a bronz Kim Jung Hwan z Kórejskej republiky.

    Medailový účet dňa uzatvorili taekwondisti. Medzi ženami do 49 kg získala zlato Panipak Wongpattanakitová z Thajska, striebro Španielka Adriana Cerezová a bronz Abishag Sembergová z Izraela aj Tijana Bogdanovičová zo Srbska.

    Medzi mužmi do 58 kg Talian Vitom Dell’Aquila zvíťazil vo finále nad Mohamedom Khalilom Jendoubim z Tuniska, bronz si vybojovali Jang Jun z Kórejskej republiky a Michail Artamonov súťažiaci pod hlavičkou Ruského olympijského výboru.

    Viac k témam: cyklistika – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021, LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, lukostreľba – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021, športová streľba – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021
    Zdroj: Webnoviny.sk – Na olympijských hrách v Tokiu rozdali prvé medaily, na čelo bilancie krajín sa dostala Čína © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -