Budúci týždeň EMA rozhodne o povolení na používanie vakcíny od Moderny u detí

0
Moderna. (Foto: TASR)

Rozhodnutie, či odporučiť povolenie používania vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Moderna u detí by malo padnúť koncom budúceho týždňa. Informovala o tom Európska lieková agentúra (EMA). Mohlo by to byť vôbec prvé takéto povolenie pre túto očkovaciu látku na svete.

Šéf vakcinačnej stratégie EMA Marco Cavaleri uviedol, že komisia v súčasnosti vyhodnocuje žiadosť spoločnosti Moderna o povolenie používania jej vakcíny proti koronavírusu u detí vo veku 12 – 17 rokov.

Vakcína od Moderny dostala v januári povolenie na používanie naprieč 27-člennou Európskou úniou u ľudí nad 18 rokov. Súhlas úradov má aj v ďalších krajinách, vrátane Spojených štátov a Kanady, no zatiaľ toto povolenie nerozšírili na deti.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý týždeň oznámila, že únia už dodala dostatok vakcín na zaočkovanie 70 % dospelej populácie bloku.

Mnohé krajiny majú záujem o očkovanie detí, napriek tomu, že im hrozí omnoho nižšie riziko vážnej formy COVID-19.

Zdravotnícki experti v tejto súvislosti upozorňujú, že milióny ľudí v rozvojových krajinách, ktorí čelia vysokému riziku ochorenia, nedostali ešte ani jednu dávku vakcíny.

- Reklama -