Prokurátor chce v procese s Kováčikom vypočuť Čižnára, obhajoba exriaditeľa SIS Pčolinského

0
bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

Prokurátor Michal Šúrek navrhuje v procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vypočuť bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Uviedol to dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Konkrétne by mal Čižnár vypovedať k prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Obhajoba zase navrhuje vypočuť predsedu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu, ktorý o väzbe Kudličku rozhodoval, ako aj sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta, ktorý sa prípadom zaoberal ako odvolacia inštancia. Ako svedkov obhajoba navrhuje aj súčasného riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča, jeho väzobne stíhaného predchodcu Vladimíra Pčolinského alebo bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana. O návrhu procesných strán na vypočutie svedkov rozhodne zákonná sudkyňa.

Hlavné pojednávanie v tejto kauze pokračuje 11. augusta. Vypovedať by mimo iných mal aj Jaromír Čižnár alebo odsúdený bývalý policajný funkcionár Norbert Paksi.

Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi. Z týchto dôvodov čelí obžalobe pre prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti. Stíhaný je väzobne.

- Reklama -