Začína sa legislatívny proces k veľkej reforme zdravotníctva

1
minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Foto: SITA/ Ľudovít Vaniher)

Legislatívny proces k najväčšej reforme zdravotníctva za posledných 15 rokov sa už začína. Základnými cieľmi reformy budú optimalizácia siete nemocníc a reforma siete všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Optimalizácia siete nemocníc by mala zvýšiť kvalitu nemocničnej starostlivosti a priniesť lepšie výsledky pre pacientov. Zabezpečiť má tiež stabilizáciu zdrojov a vyššiu spokojnosť personálu. Zmena má prísť aj v sieti všeobecných lekárov a pediatrov. Nový spôsob definovania minimálnej siete má zohľadňovať dostatok lekárov v rámci okresov a čas dojazdu k nim. Vyplýva to z predbežnej informácie k príprave návrhu zákona o kategorizovaní ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorú zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania stanovil rezort na august tohto roka.

Kľúčovým predpokladom definovania optimálnej siete nemocníc je stanovenie toho, aká starostlivosť sa poskytuje v nemocniciach a na čo má pacient nárok. Toto bude zabezpečené pomocou tzv. kategorizácie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorá sa bude aktualizovať ročne za účasti zástupcov odborníkov, zdravotných poisťovní a ministerstva. „Prvá verzia kategorizácie sa v spolupráci s odbornými spoločnosťami už vytvára,“ uviedol v materiáli rezort zdravotníctva. Nemocničná starostlivosť bude rozdelená do piatich úrovní, a to podľa náročnosti, početnosti, ako aj potreby jej blízkosti k pacientovi.

Nemocničná starostlivosť bude rozdelená do programov a medicínskych služieb, pričom pre každú úroveň bude definovaný ich zoznam. Medzi povinnými službami budú spravidla akútne alebo náročné služby, pri ktorých je potrebné dodržať stanovenú geografickú dostupnosť a kvalitu. Medzi nepovinné programy budú spravidla patriť veľkoobjemové a plánované výkony, napríklad výmena bedrového kĺbu či operácia kŕčových žíl. Jedným z hlavných princípov reformy je zabezpečenie siete nemocníc, ktoré dokážu poskytovať multidisciplinárnu starostlivosť v definovaných úrovniach. Kľúčovú úlohu v tejto sieti tvorí prostredná komplexná úroveň, ktorá je určená tak, aby umožnila dojazd záchrannej zdravotnej služby do 60 až 90 minút. V rámci tejto úrovne bude zabezpečená špecializovaná akútna multidisciplinárna starostlivosť o pacientov s akútnym infarktom myokardu, náhlou cievnou mozgovou príhodou a ťažkými úrazmi.

Nový spôsob definovania minimálnej siete všeobecných lekárov a pediatrov bude zohľadňovať kapacitnú priepustnosť a miestnu dostupnosť na úroveň okresov. Zavádza nový nástroj na identifikáciu rizikových okresov, kde nie je dostatočne zabezpečená všeobecná ambulantná starostlivosť. Ministerstvo chce novou úpravou zaviesť finančnú podporu na zriaďovanie nových praxí v nedostatkových okresoch formou príspevku. Cieľom je odstraňovanie finančných bariér vzniku nových ambulancií. Garancia zmluvy so zdravotnou poisťovňou sa bude po novom vzťahovať len na nedostatkové okresy, alebo ak je v danom okrese aspoň jedno neobsadené lekárske miesto. Tým sa má podporiť spravodlivá distribúcia všeobecných lekárov na území Slovenska.

- Reklama -

1 komentár

  1. To som zvedavy, ako to chcu urobit aby este viac okresali zdravotnu starostlivost, pritom tu ludia platia mesacne 14% svojho prijmu do zdravotnych poistovni, ktore tie peniaze nechavaju rozkradat.

Comments are closed.