Čuka už nie je generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy SR

0
odvolaný generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tomáš Čuka (Foto: SITA/MPRV SR)

K dnešnému dňu bol z postu generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR odvolaný Tomáš Čuka. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Samuel Vlčan poveril dočasným vedením tejto organizácie Tibora Köszeghyho. Ten bude funkciu zastávať až do ukončenia riadneho výberového konania na túto pozíciu. Informovala o tom vo štvrtok kancelária ministra Vlčana.

Tomáš Čuka vykonával funkciu generálneho riaditeľa Lesov SR od konca novembra 2020. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan dnes priamo v sídle štátneho podniku do tejto pozície vymenoval Tibora Köszeghyho. „Štátny podnik Lesy SR čaká zásadný proces transformácie, ktorý bolo potrebné zrealizovať už pred mnohými rokmi a ktorý, zdá sa, bude ovplyvnený aj poslaneckým návrhom na prevod lesov v 3. , 4. a 5. stupni ochrany do zriaďovacej pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR. Nový generálny riaditeľ prichádza na tento post nezaťažený problémami minulosti, čo v tomto prípade s ohľadom na potrebné manažérske zmeny považujem za výhodu,“ povedal na pôde štátneho podniku Lesy SR minister Samuel Vlčan.

Tibor Köszeghy (1964) vyštudoval Elektrotechnickú fakultu SVŠT v Bratislave. Doplnkové štúdium Master of Public Health (MPH) zamerané na verejné zdravotníctvo absolvoval na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Pôsobil na viacerých vedúcich postoch v súkromných obchodných spoločnostiach. V období rokov 2016 – 2019 pôsobil vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni ako manažér odboru liečby v cudzine.

Po parlamentných voľbách vo februári 2020 vtedajší agrominister Ján Mičovský odvolal generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mariana Staníka. S okamžitou platnosťou vtedy poveril dočasným vedením štátneho podniku Mateja Vigodu. Vigoda po tom ako oficiálne vyhral výberové konanie na túto pozíciu, v nej skončil už ku koncu novembra 2020. Podľa Mičovského z dôvodu lepšieho zdynamizovania transformačných procesov a nastavenia účinnej obchodnej politiky Lesov SR. Potom sa dočasným riaditeľom stal Tomáš Čuka, no z dôvodu výberových konaní na trvalého generálneho riaditeľa tohto štátneho podniku, ktorých sa osobne zúčastnil, ho nahradil v marci na chvíľu aj Ján Golian. Potom už Čuka po úspešnom výberovom konaní šéfoval Lesom SR až do dnešného odvolania.

- Reklama -