Špecializovaný súd rozhoduje o prepustení Kováčika. Podľa prokurátora dôvody väzby trvajú

0
bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Dôvody väzby pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčik naďalej trvajú. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, ktorý má dnes rozhodovať o žiadosti obžalovaného o prepustenie z väzby, to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. Dušan Kováčik je vo väzbe od októbra 2020 z dôvodu hrozby ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

Šúrek v tejto súvislosti povedal, že Dušan Kováčik mimo iného čelí obvineniu v ďalších dvoch trestných veciach. V aktuálnom súdnom konaní podľa neho ešte nebolo ukončené všetko dokazovanie. „V súvislosti s uvedeným navrhujem žiadosť obžalovaného zamietnuť,” povedal.

Obžalovaný v žiadosti o prepustenie z väzby, ktorú podal v pondelok 12. júla argumentoval, že v rámci súdneho procesu už boli vypočutí viacerí svedkovia, na výpovediach ktorých je postavená obžaloba. Hrozba ovplyvňovania svedkov preto podľa neho v jeho prípade odpadá. „Moja kolúzna väzba je trestom aj pre moju rodinu,” povedal Kováčik.

Pokiaľ ide o hrozbu pokračovania v trestnej činnosti, Dušan Kováčik zdôraznil, že sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora a ako radový prokurátor má pozastavený výkon funkcie. V žiadosti tiež obžalovaný poukázal na medializované podozrenia na manipulácie vyšetrovania sledovaných trestných káuz. Zároveň kritizoval prokurátora, že nariadil zaistenie bankových účtov, na ktoré chodí plat jemu aj jeho manželke. „Manželka zostala zo dňa na deň bez prostriedkov,” vyhlásil Dušan Kováčik.

Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi. Z týchto dôvodov čelí obžalobe pre prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti.

- Reklama -