Bielorusko: Úrady uskutočnili desiatky razií u ľudskoprávnych aktivistov i novinárov

0
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Úrady v Bielorusku v stredu uskutočnili razie v kanceláriách a domovoch desiatok aktivistov za ľudské práva a novinárov. Tento krok predstavuje pokračovanie represií proti odporcom režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Spomenuté zásahy sa udiali iba deň po tom, ako Lukašenko sľúbil, že sa bude „zaoberať“ mimovládnymi organizáciami, ktoré obviňuje z podnecovania nepokojov. Strážcovia zákona vykonali razie v domovoch aktivistov, novinárov a niekoľkých advokátov ľudskoprávnej organizácie Viasna, ako aj v kanceláriách ďalších bieloruských mimovládnych organizácií. Po celom Bielorusku sa ich uskutočnilo viac ako štyridsať.

„V Bielorusku aktivovali najmasovejšie represie v moderných dejinách krajiny,“ povedal agentúre AP Andrej Bastunec, šéf Bieloruskej asociácie novinárov.

Minulý týždeň bieloruské úrady uskutočnili viac ako 30 razií zameraných na novinárov a médiá. Zadržali sedem novinárov, vrátane tých, ktorí pracujú pre noviny Naša Niva, ktoré úrady zakázali. Celkovo je v súčasnosti za mrežami 39 novinárov, ktorí buď čakajú na súdne pojednávanie, alebo sú odsúdení na trest odňatia slobody.

Bieloruský výbor pre štátnu bezpečnosť – KGB – začiatkom tohto mesiaca oznámil, že uskutoční rozsiahlu operáciu na „očistenie od radikálne zmýšľajúcich osôb“. Lukašenko v utorok prisľúbil, že postaví pred súd 1500 mimovládnych organizácií a novinárov, ktorí sú podľa neho „financovaní zo zahraničia“.

„Začali sme veľmi aktívne pracovať na riešení všetkých tých mimovládnych organizácií, ktoré účinne propagovali teror namiesto demokracie,“ uviedol Lukašenko.

- Reklama -