Šubová: Nitky biznisu s antigénovými testami vedú k strane ,,odborníkov“, nie Matovičovi

0
Zuzana Šubová, bývalá podpredsedníčka Správy štátnych hmotných rezerv (foto: facebook Z. Šubovej)

“Aj napriek mojím upozorneniam z leta 2020, že predseda Ján Rudolf koná na SŠHR SR netransparentne a nekompetentne, to Richard Sulík odmietol akceptovať s konštatovaním, že ide len o osobné animozity medzi nami,” hovorí Zuzana Šubová, bývalá podpredsedníčka Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR SR), ktorá podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (UVO) v súvislosti s nákupmi antigénových testov.

Čo presne bolo obsahom vašej sťažnosti na Úrad pre verejné obstarávanie?  

Predmetom môjho podnetu na ÚVO v súvislosti s nákupom antigénových testov na diagnostikovanie ochorenia COVID-19 na SŠHR SR bolo niekoľko závažných zistení svedčiacich o tom, že mohlo prísť nie len k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, ale mohlo prísť aj k
machinácii pri verejnom obstarávaní. Preto som súbežne podávala podnet aj na Generálnu prokuratúru, aby preskúmala, či nebol spáchaný trestný čin zo strany zodpovedných pracovníkov SŠHR SR. Vzhľadom k tomu, že rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko sa SŠHR SR k rozhodnutiu odvolala, tak sa budem k detailom môjho podania vyjadrovať až po konečnom rozhodnutí Rady ÚVO.

Ľudia si automaticky spájajú testy a nákup s bývalým premiérom Igorom Matovičom, vy tvrdíte, že zodpovednosť je na Jánovi Rudolfovi a Richardovi Sulíkovi. Prečo?

Za celý proces verejného obstarávania je zodpovedný štatutár, čiže predseda SŠHR Ján Rudolf – nominant SaS. Vláda na čele s bývalým premiérom Igorom Matovičom poverila uznesením vlády SŠHR SR nákupom antigénových testov, to ale neznamená, že vláda nesie zodpovednosť za to, či Ján Rudolf obstaral testy v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Ja som vo svojom podnete nenapádala myšlienku nákupu Ag testov, ale proces, akým SŠHR SR testy obstarala a nakúpila. Richard Sulík bude čeliť obdobnému problému ako Ján Rudolf, pretože aj Ministerstvo hospodárstva SR nakúpilo Ag testy rovnakým spôsobom od rovnakej spoločnosti ako SŠHR SR. Snaha Jána Rudolfa a Richarda Sulíka hodiť zodpovednosť za nákup Ag testov na Igora Matoviča preto považujem za hrubé zavádzanie a zároveň to svedčí o skutočnej „odbornosti“ nominanta SaS. Richardovi Sulíkovi vyhovuje, že médiá spájajú nákup Ag testov hlavne s Igorom Matovičom, ale osobne som presvedčená, že nitky tohto biznisu vedú smerom k strane ,,odborníkov“.

Prečo si to myslíte?

Vyjadrím sa bližšie, keď uvidím rozhodnutie UVO.

Štátne hmotné rezervy sa odvolali, uvidíme, ako všetko dopadne… Pripúšťate aj možnosť, že by nakoniec bolo všetko v poriadku, alebo si nemyslíte, že je možné, aby to inak dopadlo?

Neprináleží mi hodnotiť konečné rozhodnutie Rady ÚVO v tejto veci, ale  jedným dychom  dodávam, že  externá AK (advokátska kancelária), ktorá auditovala SŠHR SR vypovedala okrem iného SŠHR SR zmluvu na právne služby práve pre tento netransparentný nákup Ag testov. Aj napriek mojím upozorneniam z leta 2020, že predseda Ján Rudolf koná na SŠHR SR netransparentne a nekompetentne, to Richard Sulík odmietol akceptovať s konštatovaním, že ide len o osobné animozity medzi nami, čo samozrejme nie je pravda. V konečnom dôsledku rozhodnutie ÚVO potvrdzuje moje tvrdenia z mojej tlačovej besedy v septembri 2020, kedy som sa vzdala funkcie podpredsedníčky SŠHR SR.

- Reklama -