Francúzsko: Rekord, za jeden deň sa prihlásilo na očkovanie takmer milión ľudí

0
Testovanie v uliciach Paríža. (Foto: SITA/ AP Photo/Michel Euler)

Vo Francúzsku sa za jediný deň prihlásilo na očkovanie proti koronavírusu takmer milión ľudí. Stalo sa tak po tom, ako prezident zvýšil tlak na obyvateľov s cieľom zachrániť letné prázdniny v krajine i francúzsku ekonomiku.

Aplikácia Doctolib, ktorá sústreďuje lekárske ošetrenia a vakcinácie vo Francúzsku, v utorok ráno oznámila, že v pondelok sa na očkovanie prihlásilo 926-tisíc ľudí. To predstavuje denný rekord odkedy krajina v decembri spustila očkovaciu kampaň proti koronavírusu. Približne 65 % nových objednávok pritom predstavujú ľudia do 35 rokov.

Prezident Emmanuel Macron v pondelok oznámil, že vakcinácia bude od 15. septembra povinná pre všetkých zdravotníckych pracovníkov a naznačil i možnosť rozšírenia tejto povinnosti na ďalšie časti populácie.

Macron v televíznom prejave taktiež nariadil povinnosť disponovať špeciálnym COVID preukazom pre každého, kto chce ísť do reštaurácie, nákupného centra, nemocnice, nastúpiť do vlaku alebo lietadla. Na získanie preukazu musia mať ľudia dôkaz, že sú úplne zaočkovaní, nedávno prekonali ochorenie COVID-19 alebo majú negatívny výsledok testu.

V čase, keď je vo Francúzsku úplne zaočkovaných asi 40 % dospelej populácie a v krajine odštartovali letnú dovolenkovú sezónu, prináša znepokojenie infekčnejší delta variant koronavírusu, ktorý vyvolal prudký nárast počtu prípadov. Macron taktiež uviedol, že vláda od utorka opäť vyhlási zdravotnícky stav núdze, ktorý orgánom umožní väčšiu slobodu pri zavádzaní obmedzení.

- Reklama -