Francúzsko: Zdravotnícki pracovníci sa musia zaočkovať

0
Champs Elysees avenue, Paríž, 12. júl 2021 (Foto: SITA/ AP Photo/Michel Euler)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok nariadil, aby všetci zdravotnícki pracovníci do 15. septembra dostali vakcínu proti koronavírusu. Zároveň vyzval všetkých obyvateľov, aby sa čo najskôr zaočkovali, pretože rastúci počet infekcií ohrozuje obnovu francúzskej ekonomiky.

Macron v televíznom prejave taktiež nariadil povinnosť disponovať špeciálnym COVID preukazom u každého, kto chce ísť do reštaurácie, nákupného centra, nemocnice, nastúpiť do vlaku alebo lietadla. Na získanie preukazu musia mať ľudia dôkaz, že sú úplne zaočkovaní, nedávno prekonali ochorenie COVID-19 alebo majú negatívny výsledok testu.

V čase, keď je vo Francúzsku úplne zaočkovaných asi 40 % dospelej populácie a v krajine odštartovali letnú dovolenkovú sezónu, prináša znepokojenie infekčnejší delta variant koronavírusu, ktorý vyvolal prudký nárast počtu prípadov.

„Nechajte sa zaočkovať!“ znelo posolstvo prezidenta, ktorý ho neskôr dokonca zavesil na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter. „Krajina čelí návratu epidémie, ktorá sa dotýka celého nášho územia. Rovnica je jednoduchá. Čím viac očkujeme, tým menší priestor nechávame na šírenie tohto vírusu,“ dodal. Macron taktiež uviedol, že vláda od utorka opäť vyhlási zdravotnícky stav núdze, ktorý orgánom umožní väčšiu slobodu pri zavádzaní obmedzení.

Väčšina európskych vlád sa síce vyhla nariadeniu povinného očkovania, no po tom, ako vo francúzskych ošetrovateľských domovoch zomreli desaťtisíce ľudí, Macron skonštatoval, že očkovanie je nevyhnutné pre všetkých pracovníkov v zdravotníckych zariadeniach či domovoch dôchodcov a všetkých pracovníkov alebo dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o starších ľudí alebo chorých doma. Tí, ktorí sa nedajú zaočkovať do 15. septembra, budú podľa neho čeliť potenciálnym sankciám alebo pokutám.

- Reklama -