Štát spustil pilotný projekt očkovania žiakov z marginalizovaných skupín proti COVID-19

1
očkovanie (Foto: SITA/ AP Photo/Matt Slocum, File)

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ SR) dnes spustilo pilotný projekt očkovania žiakov z marginalizovaných skupín proti ochoreniu COVID-19 v teréne. Rezort školstva to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslal jeho komunikačný odbor. Prvé deti vo veku od 12 rokov dnes boli zaočkované v obci Kecerovce v okrese Košice – okolie. Okrem žiakov z Keceroviec plánuje MŠVVaŠ SR očkovať deti z marginalizovaných komunít od 12 rokov v ďalších 16 až 17 obciach po celom Slovensku. Očkovanie bude rezort iniciovať v troch obciach západného, štyroch obciach stredného a deviatich až desiatich obciach východného Slovenska.

„Všetci si asi pamätáme, čo sa dialo pri poslednej vlne – preplnené nemocnice, vyše 12 500 úmrtí, tisícky ľudí na pľúcnej ventilácii, vyčerpaní lekári, odsúvanie operácií a ošetrení pre kardio a onko pacientov, ochromená ekonomika. Nikto si to asi nechceme zopakovať. Tiež nechceme ďalší lockdown a obmedzenia,“ napísal v statuse na sociálnej sieti minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Doplnil, že iba vďaka plošnému očkovaniu celej populácie dnes ľudstvo nemá pravé kiahne. Šéf rezortu školstva upozorňuje, že vakcíny proti SARS sa začali vyvíjať už pred 17 rokmi a nadviazal na ne súčasný výskum, ako aj na výskum MERS. Vakcína je preto overená, otestovaná a očkovali sa ňou cez 2 miliardy ľudí. Odborníci na Slovensku podľa neho dnes špeciálne zdôrazňujú očkovanie pedagógov a žiakov od 12 rokov, aby školy ostali bezpečné.

Rezort školstva pri očkovaní spolupracuje s rezortom zdravotníctva, samosprávou, angažovanými učiteľmi, dobrovoľníkmi, terénnymi sociálnymi pracovníkmi či Úradom splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Po pilotnom projekte plánuje očkovanie uskutočniť aj na ďalších školách.

„Následne v auguste sa budú postupne pridávať ďalšie obce a školy, ktoré prejavia záujem a požiadajú o mobilnú očkovaciu jednotku,“ povedala štátna tajomníčka MŠVVaŠ SR Svetlana Síthová. Dodala, že stačí, ak zriaďovateľ školy, riaditeľ školy alebo starosta obce prejaví záujem a bude MŠVVaŠ SR kontaktovať.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.