Rusko: Taliban vyhlásil, že má pod kontrolou 85 % územia Afganistanu

0
členovia politickej delegácie afánskeho Talibanu Suhil Shaheen, vľavo, Mawlawi Shahabuddin Dilawar, uprostred a Dr, Mohammad Naim (Foto: SITA/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Afganské militantné hnutie Taliban v piatok vyhlásilo, že má pod kontrolou 85 percent územia Afganistanu. Tvrdenie, ktoré odznelo na konci návštevy delegácie Talibanu v Moskve, poskytuje oveľa vyššie číslo ako predošlé vyhlásenia hnutia o tom, že kontrolujú viac ako tretinu z 421 okresov a okresných centier v krajine. Podľa agentúry AP ho však nie je nemožné overiť. Vláda v Kábule zatiaľ na toto tvrdenie nereagovala.

Taliban zaznamenal od polovice apríla, keď americký prezident Joe Biden oznámil stiahnutie amerických vojakov do septembra, značné teritoriálne zisky. Nedávno sa militanti prehnali cez desiatky okresov a prevzali tam kontrolu, často bez boja. Za posledný týždeň zaistili hraničné priechody s Tadžikistanom, Uzbekistanom a vo štvrtok aj s Iránom. Postup hnutia tento týždeň prinútil stovky afganských vojakov k úteku do Tadžikistanu, kde sa nachádza ruská vojenská základňa. Tadžikistan následne zmobilizoval 20-tisíc záložníkov s cieľom posilniť ochranu južnej hranice.

Na tlačovej konferencii v Moskve však Taliban sľúbil, že nebude útočiť na provinčné hlavné mestá alebo ich obsádzať za použitia sily a vyjadril nádej „politického riešenia“ situácie s Kábulom. Hnutie v tejto veci poskytlo záruky afganským úradom a zároveň požiadalo o prepustenie viac talibanských väzňov z afganských väzení, povedal vyjednávač hnutia Mawláwí Šahabuddín Diláwar. Následne povedal, že Taliban kontroluje 85 % Afganistanu.

Taliban tiež sľúbil, že „nedovolí nikomu, žiadnemu jednotlivcovi ani žiadnemu subjektu využívať pôdu Afganistanu proti susednej krajine, regionálnej krajine a krajine sveta, vrátane USA a ich spojencov“. „Nechceme bojovať. Chceme nájsť politické riešenie prostredníctvom politických rokovaní,“ povedal hovorca Talibanu Muhammad Suhajl Šahín.

Delegácia Talibanu počas svojej návštevy Moskvy okrem iného prisľúbila, že hnutie neohrozí Rusko ani jeho spojencov v strednej Ázii.

Moskva viedla v Afganistane desať rokov vojnu, ktorá sa skončila v roku 1989 stiahnutím sovietskych jednotiek. Rusko, ktoré v krajine súperí o vplyv s USA, sa do Afganistanu vrátilo ako sprostredkovateľ medzi rôznymi znepriatelenými frakciami. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že kontakty Moskvy s Talibanom sú „nevyhnutné vzhľadom na to, ako intenzívne sa vyvíja situácia v Afganistane a ako sa vyvíja situácia na hraniciach medzi Afganistanom a Tadžikistanom“.

- Reklama -