USA: Objem úverov amerických spotrebiteľov v máji stúpol najsilnejšie od roku 1943

0
Foto: pasja1000, Pixabay

Objem úverov, ktoré si vzali americkí spotrebitelia, sa v máji zvýšil viac, ako sa očakávalo, a to o 35,3 miliardy dolárov. Američania, ktorých povzbudilo opätovné otváranie ekonomiky a rastúci počet pracovných miest, totiž opäť začali vo väčšom rozsahu používať kreditné karty. Objem úverov spotrebiteľov v USA v máji výrazne rástol už štvrtý mesiac v rade. Informoval o tom americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý uviedol, že májový rast bol najväčší od roku 1943.

Motorom celkového rastu objemu spotrebiteľských úverov bolo posilnenie kategórie, do ktorej patria úvery na autá a študentské pôžičky, a to o 26,1 miliardy dolárov. Pomohli tomu silné nákupy áut. Objem úverov v kategórii zahŕňajúcej kreditné karty sa zvýšil o 9,2 miliardy dolárov, čo bol najsilnejší rast od januára 2020.

Napriek väčšiemu požičiavaniu prostredníctvom kreditných kariet, objem úverov v tomto segmente bol v máji medziročne nižší o 2,2 percenta. Úvery na autá a študentské pôžičky sa medziročne zvýšili o 5,8 percenta. Analytici predpovedajú, že využívanie kreditných kariet v USA v nadchádzajúcich mesiacoch zosilnie.

(1 EUR = 1,1838 USD)

- Reklama -