Vičan aj Gašparovič odmietajú úplatok 200-tisíc eur

0
Ilustračná snímka: (Foto: ds_30, Pixabay)

Obžalovaný Ladislav Vičan odmieta, že by mu podnikateľ Dušan Bučkay dal 200-tisíc eur. Skonštatoval to vo výpovedi na dnešnom hlavnom pojednávaní s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom Gašparovičom a bývalým policajtom Ladislavom Vičanom. Spolu s nimi stíhali aj námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. Trojica podľa obžaloby žiadala úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie zablokovaného firemného majetku. Ten mal po zaplatení uvoľniť exriaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KUFS) Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii.

Ladislav Vičan uviedol, že Bočkaya stretol prvýkrát náhodne v roku 2015, keď bol s ich spoločným priateľom. Neskôr mu v roku 2018 telefonoval a požiadal ho o stretnutie v Bratislave. Rozprávať sa mali o ich spoločnom priateľovi, ktorý zomrel pri autonehode. Podľa Ladislava Vičana mu však Bočkay okrem iného tiež povedal, že mu KUFS zablokoval majetok a požiadal ho, či sa vie „pozrieť“ na rozhodnutie o zaistení majetku. „Takým sedliackym rozumom som mu povedal, že rozhodnutie je nezákonné,“ opisoval ďalšie stretnutie Ladislav Vičan s tým, že Bočkay majetok predal pred jeho zablokovaním. Podľa Ladislava Vičana sa stretli s podnikateľom približne päťkrát, pričom odmietol, že by mal zo stretnutí nejaký prospech.

Prokurátor sa Ladislava Vičana pýtal na jeho vzťah so spoluobžalovaným Petrom Gašparovičom. Spoznať sa mali v roku 2008, keď nastúpil na krajské riaditeľstvo polície v Bratislave. Ich vzťah opísal ako priateľský. Zároveň obžalovaný povedal, že nepozná exriaditeľa KUFS Ľudovíta Makóa ani Borisa Beňu.

Na pojednávaní následne vypovedal ďalší obžalovaný, Peter Gašparovič. Ten zdôraznil, že sa s poškodeným podnikateľom Dušanom Bočkayom stretol len raz. Zároveň pripomenul, že v čase stretnutia ešte nepôsobil ako šéf kontrarozviedky a plnil len služobné úlohy a pokyny nadriadeného. Podľa neho chcela SIS prostredníctvom Bočkaya získať informácie na elektronickom nosiči, ktoré mali súvisieť s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Bočkaya si chcela SIS získať tak, že mu pomôžu s problémami s KÚFS. Následne sa Peter Gašparovič stretol spolu s vtedajším riaditeľom KÚFS Ľudovítom Makoóm a podnikateľom v reštaurácii v Troch vežiach v Bratislave. Ľudovít Makó údajne povedal Bočkayovi, že sa zaistenie majetku nedá zrušiť a ich postup je zákonný. Po skončení stretnutia povedal Boris Beňa Petrovi Gašparovičovi, že pri hľadaní nosiča zatiaľ nebudú robiť ďalšie úkony. Na záver výsluchu Peter Gašparovič zdôraznil, že od Bočkaya nikdy neprijal žiaden úplatok.

Dnes sa začalo hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku s dvojicou Petrom Gašparovičom a Ladislavom Vičanom. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich obžaloval pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Obaja obžalovaní sú stíhaní väzobne. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od 10 do 15 rokov. Obaja sa cítia nevinní.

- Reklama -