Pracovný portál zaznamenal historický počet pracovných ponúk

0
construction, worker, safety
Foto: bridgesward, Pixabay

Prvý polrok tohto roka ukončil portál Profesia.sk novým rekordom. Firmy uverejnili na portáli v júni viac ako 29-tisíc pracovných ponúk. Uchádzači si ešte nikdy nemohli vyberať z vyššieho počtu príležitostí, ako je to dnes. Spoločnosť Profesia o tom informovala v tlačovej správe.

Rekordný počet ponúk uverejnili zamestnávatelia na portáli Profesia.sk už v máji. Historicky najvyšší počet inzerátov však nevydržal dlho. V júni uverejnili firmy 29 028 pracovných ponúk, čo je takmer o 1 800 viac ako v máji. Uchádzači na Slovensku majú aktuálne najviac možností nájsť si nové zamestnanie vo výrobe, obchode a v informačných technológiách.

V TOP 10 sektoroch s najvyšším počtom pracovných ponúk je už aj cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Toto odvetvie pritom bolo počas prvého štvrťroka tohto roka na chvoste rebríčka. Uvoľnenie opatrení však prinieslo prebudenie. Firmy tak aktuálne stále hľadajú novú pracovnú silu.

Vysoký počet pracovných ponúk sa podľa Profesie netýka iba plných úväzkov. Pozitívny vývoj môžu aktuálne pocítiť aj študenti, ktorí si hľadajú brigádu. Profesia zaznamenala v júni 2 080 ponúk na dohodu, keď zamestnávatelia hľadali študentov vysokých a stredných škôl. Aktuálne čísla sú pozitívne nielen v porovnaní s minulým rokom. Zamestnávatelia totiž prekonali aj dopyt po brigádnikoch z roka 2019. V júni 2019 zaznamenala Profesia o 766 ponúk menej. Zamestnávatelia ponúkajú študentom brigádu najčastejšie v obchode, administratíve a v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve.

Konkurencia medzi uchádzačmi o brigádu je dnes omnoho nižšia ako to bolo pred rokom. V júni tohto roka zareagovalo na jeden brigádnický inzerát v priemere 18 uchádzačov. Vlani to bolo až 65 ľudí. Zohnať si prácu popri škole by malo byť v súčasnosti jednoduchšie aj v porovnaní s rokom 2019. Vtedy zareagovalo na pracovnú ponuku v priemere 25 uchádzačov.

- Reklama -