Haiti: Polícia zabila štyroch podozrivých z atentátu na prezidenta

0
Martine Moise, prvá dáma Haiti, prichádza do strediska Ryder Trauma Center spoločnosti Jackson Health System v Miami na ošetrenie po tom, čo bola viackrát postrelená vo svojom dome v Haiti.(Foto: SITA/ Carl Juste/Miami Herald via AP)

Haitská polícia zabila štyroch ľudí podozrivých z účasti na atentáte na prezidenta Jovenela Moisea. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na miestnu políciu.

Ďalších dvoch zadržali. Polícia v hlavnom meste Port-au-Prince však ďalej bojuje so zostávajúcimi podozrivými. „Zomrú alebo ich zadržíme,“ skonštatoval policajný šéf Leon Charles.

Päťdesiattriročného Moisea v stredu skoro ráno smrteľne postrelili útočníci, ktorí vnikli do jeho domu. Prvá dáma pri útoku utrpela zranenia.

Neidentifikovaní strelci sa dostali do súkromnej rezidencie prezidenta v Port-au-Prince o jednej miestneho času. Moisea zabili, prvá dáma Martine Moise však prežila a previezli ju do nemocnice na Floride. Podľa dostupných správ je v stabilizovanom, no kritickom stave.

„Štyroch žoldnierov sme zabili a dvoch zadržali,“ oznámil Charles vo vyhlásení, ktoré vysielala televízia a dodal, že troch policajtov, ktorých si páchatelia „vzali ako rukojemníkov“, oslobodili. Páchateľom podľa jeho slov zablokovali cestu, keď odchádzali z miesta činu a odvtedy s nimi bojujú.

Dočasný premiér Claude Joseph po atentáte vyzval na pokoj a vyhlásil celoštátny stav núdze. Útočníci boli podľa neho ťažko ozbrojení „cudzinci, ktorí hovorili po anglicky a po španielsky“. Úradnými jazykmi Haiti sú pritom francúzština a kreolčina.

V rozhovore pre agentúru The Associated Press vyzval Joseph na medzinárodné vyšetrovanie atentátu. Uistil tiež, že voľby naplánované na tento rok sa uskutočnia a prisľúbil, že bude spolupracovať s Moiseovými spojencami aj oponentami.

Moise sa stal prezidentom Haiti v roku 2017, no v poslednom čase čelil rozsiahlym protestom požadujúcim jeho rezignáciu.

- Reklama -