Letecká preprava v Spojených štátoch v období Dňa nezávislosti prudko stúpla

0
Na archívnej snímke cestujúci telefonuje pred lietadlom americkej spoločnosti American Airlines. (Autor: TASR)

Letecká spoločnosť American Airlines informovala, že počas predĺženého víkendu, na ktorý pripadol štátny sviatok Deň nezávislosti, prepravila takmer trikrát viac pasažierov ako počas rovnakého sviatočného víkendu pred rokom. Ide o znak, že cestovanie v rámci USA sa naďalej zotavuje z minima, na ktoré pre pandémiu kleslo v roku 2020.

Firma American Airlines uviedla, že počas štvrtka až pondelka prepravila takmer 2,7 milióna cestujúcich. Spoločnosť neposkytla porovnanie s rokom 2019, ale americký Úrad pre bezpečnosť dopravy (TSA) počas štvrtka až pondelka prekontroloval 10,1 milióna cestujúcich. Oproti rovnakému päťdňovému obdobiu roka 2019 to bolo o 17 percent menej. Počet kontrolovaných pasažierov však stúpa každý mesiac.

Väčšina cestujúcich v leteckej doprave v USA používa vnútroštátne lety. Medzinárodné cestovanie je naďalej utlmené výraznejšie. Medzinárodná asociácia leteckej dopravy (IATA) v stredu vyzvala vlády, aby zmiernili cestovné obmedzenia. Šéf IATA Willie Walsh vyhlásil, že pravidlá vyvolávajú zmätok a odrádzajú ľudí od cestovania, ktoré sa podľa asociácie môže uskutočňovať bezpečne.

- Reklama -