Švédsko: Úradujúci premiér Löfven získal podporu parlamentu na vytvorenie novej vlády

0
Stefan Löfven, úradujúci premiér Švédska (Foto: SITA/ Christine Olsson/TT News Agency via AP)

Úradujúci švédsky premiér Stefan Löfven v stredu v parlamente tesne získal dostatočnú podporu na to, aby mohol vytvoriť novú vládu. Stalo sa tak po tom, ako od svojej minulomesačnej rezignácie viedol dočasnú vládu.

Za Löfvenov mandát v 349-člennom Riksdagu hlasovalo 116 poslancov a 60 sa zdržalo. Ako upozorňuje agentúra AP, vo Švédsku môže premiér vládnuť, kým proti nemu nie je parlamentná väčšina, teda minimálne 175 poslancov. Proti Löfvenovi bolo v stredu 173 hlasov.

Poslanci z centristickej a ľavicovej strany sa zdržali, čím otvorili cestu pre Löfvenov úspech, zatiaľ čo jeho Sociálnodemokratická strana a Zelení spolu s jedným nezávislým poslancom hlasovali za.

„Keďže menej ako polovica členov zhromaždenia hlasovala nie, schválili sme návrh na vymenovanie Stefana Löfvena za premiéra,“ oznámil po hlasovaní predseda zákonodarného zboru Andreas Norlen.

Löfven sa vyjadril, že plánuje zostaviť vládu zloženú z dvoch strán a predstaviť by ju chcel v piatok. „Riksdag mi dal podporu potrebnú na to, aby som ďalej viedol Švédsko,“ skonštatoval počas tlačovej konferencie a poznamenal, že hlasovanie bolo „extrémne tesné“.

Šesťdesiattriročnému Löfvenovi parlament 21. júna vyslovil nedôveru. Hlasovanie iniciovali populistickí Švédski demokrati. Pád vlády dosiahli vďaka tomu, že ju prestala podporovať opozičná Ľavicová strana. Löfven stál na čele menšinovej koaličnej vlády svojich sociálnych demokratov a Strany zelených. Miesto vyhlásenia predčasných volieb sa následne rozhodol pokúsiť o reorganizáciu vlády.

Parlamentné voľby sú vo Švédsku naplánované na september budúceho roka.

- Reklama -