Združenie zahraničných Slovákov: Treba prehodnotiť uzatvorenie hraničných priechodov a znevýhodňovanie neočkovaných

0
Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Foto: TASR

Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) požaduje prehodnotenie uzatvorenia malých hraničných priechodov a znevýhodňovania ľudí neočkovaných proti ochoreniu COVID-19. V tlačovej správe to uviedol predseda SZSZ Vladimír Skalský. Uzavretie malých hraničných priechodov združenie považuje za mimoriadne problematické pre ľudí žijúcich v prihraničných oblastiach. Rovnako požaduje aj prehodnotenie prípadného znevýhodňovania neočkovaných ľudí.

„Slováci v zahraničí nie sú zodpovední za podstav policajného zboru na Slovensku a jeho súčasnú situáciu, kvôli čomu údajne nie je možné ustrážiť všetky priechody. Nasadenie armády, ktoré môže byť masívnejšie, navyše ukazuje, že riešenie existuje,“ povedal Skalský.

Odborníci, s ktorými Svetové združenie Slovákov v zahraničí komunikuje, sa nedomnievajú, že takýto prístup k hraniciam je potrebný a efektívny. Rozšíreniu delta variantu ochorenia COVID-19 podľa nich súčasné opatrenia aj tak nezabránia a vzhľadom na jej podstatne nižšiu smrtnosť napríklad oproti britskej mutácii túto vlnu slovenské zdravotníctvo podľa nich má kapacity zvládnuť.

Združenie uviedlo, že ľudia môžu mať rôzne dôvody, pre ktoré nechcú podstúpiť očkovanie proti ochoreniu COVID-19, napríklad zdravotné dôvody, obavy pri snažení sa o dieťa či preferenciu proteínových či celovírusových vakcín, ktoré zatiaľ nie sú na Slovensku dostupné. „Ak je očkovanie dobrovoľné, musí byť aj bez neho možné reálne cestovať,“ dodal Skalský.

Na aktuálnu nespokojnosť ľudí s režimom na hraniciach pred dnešným rokovaním vlády reagoval aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Premiér uviedol, že počet otvorených hraničných priechodov by sa mal v najbližších dňoch zvýšiť. Vláda sa aktuálne situáciou zaoberá tým, ako zabezpečiť čo najväčší možný počet otvorených hraničných priechodov aspoň v čase dopravných špičiek. Podľa Hegera však bude potrebné zabezpečiť kontroly dodržiavania opatrení na všetkých hraničných priechodoch.

- Reklama -