Maloobchod Európskej únie v máji medziročne stúpol o 9,2 %, na Slovensku až o 11,5 %

0
peniaze, euro
Foto: Pijon, Pixabay

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie v máji podľa sezónne upravených údajov medzimesačne stúpli zhodne o 4,6 percenta. Medziročne maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov posilnil o 9 percent a v rámci celej EÚ sa zväčšil o 9,2 percenta. Na Slovensku bol medzimesačný rast maloobchodných tržieb miernejší, a to o 3,4 percenta. Medziročne však posilnili viac, ako bol priemer v oboch blokoch, a to o 11,5 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod v máji medzimesačne posilnil najrýchlejším tempom vo Francúzsku (9,9 %), Holandsku (9,3 %) a v Estónsku (8,1 %). Pokles nastal v Lotyšsku (-3,9 %), Fínsku (-3,3 %) a v Luxembursku (-0,7 %).

V porovnaní s májom minulého roka maloobchodné tržby najvýraznejšie stúpli v Bulharsku (23,9 %), Írsku (22,4 %) a na Malte (22 %). V rámci krajín únie, z ktorých boli údaje dostupné, sa májové maloobchodné tržby medziročne zmenšili iba v Nemecku, a to o 0,9 percenta.

- Reklama -