Rakúsko: Začína sa korupčný proces s bývalým vicekancelárom Strachem

0
bývalý rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache čaká na začiatok súdneho procesu. (Foto: SITA/ AP Photo/Lisa Leutner)

 V Rakúsku sa začína proces s pravicovým politikom Heinzom-Christianom Strachem, ktorý je obvinený z korupcie. Prípad súvisí s aférou na Ibize, ktorá v roku 2019 položila vtedajšiu vládu a zbavila ho postu vicekancelára a napokon aj členstva v krajne pravicovej Slobodnej strane Rakúska (FPÖ). Strache je obvinený z ponuky zmeny zákona, ktorá by mohla pomôcť istému darcovi jeho strany zabezpečiť verejné financovanie jeho súkromnej nemocnice. V prípade odsúdenia mu hrozí päť rokov väzenia, informuje spravodajský portál BBC.

Aféra vznikla po tom, čo sa na verejnosť dostalo video ukazujúce, ako ponúka výhody domnelej ruskej investorke za podporu FPÖ, ktorú viedol. Video vzniklo v roku 2017 na španielskom ostrove Ibiza. Strache odmietol akékoľvek pochybenie a jeho vyjadrenia vo videu pripísal opitosti.

Odhalenie videa otvorilo cestu viacerým vyšetrovaniam korupcie, ktorým predchádzalo zhabanie mobilných telefónov Stracheho a ďalších politikov.

V čase zverejnenia videa bola FPÖ v koalícii s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza. Kurz sa vrátil k moci v roku 2020 v koalícii so stranou Zelení.

- Reklama -