Afganistan: Spojené štáty po takmer 20 rokoch odovzdali leteckú základňu Bagram

0
Letecká základňa Bagram (Foto: SITA/ AP Photo/Rahmat Gul, File)

Americká armáda po takmer 20 rokoch opustila leteckú základňu Bagram v Afganistane. V piatok to oznámili dvaja americkí predstavitelia. Základňu odovzdali Afganským národným bezpečnostným a obranným silám, uviedli pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemali povolenie informovať médiá.

Stiahnutie zo základne je podľa agentúry AP najjasnejšou známkou, že poslední z 2 500 až 3 500 amerických vojakov opustili alebo sú blízko opusteniu Afganistanu o celé mesiace skôr, ako povedal prezident Joe Biden, ktorý prisľúbil, že sa tak stane najneskôr do 11. septembra. Už čoskoro po aprílovom oznámení, že Spojené štáty ukončujú svoju „nekonečnú vojnu“, však bolo podľa AP jasné, že sa tak stane bližšie 4. júlu, keď Američania oslavujú Deň nezávislosti.

Do tohto týždňa pritom už z krajiny v tichosti odišla väčšina vojakov NATO.

Američania odmietli oznámiť, kedy z Afganistanu odíde ich posledný vojak, odvolávajúc sa na bezpečnostné obavy aj ochranu kábulského Medzinárodného letiska Hámida Karzaja, o ktorej sa stále rokuje. V súčasnosti letisko strážia americkí a tureckí vojaci a spadá pod Operáciu Rozhodná podpora, ktorá sa práve končí. Zdá sa preto, že kým sa rokovania medzi Tureckom a afganskou vládou, prípadne Spojenými štátmi, neskončia, bude misia pokračovať.

- Reklama -