Fico: Matovič nespĺňa odborné, vzdelanostné ani morálne kritériá na výkon akejkoľvek štátnej funkcie

0
Robert Fico (Smer-SD) Foto: SITA/Jana Birošová

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) nespĺňa odborné, vzdelanostné ani morálne kritériá na výkon akejkoľvek štátnej funkcie. V rozprave na dnešnej mimoriadnej schôdzi k vysloveniu nedôvery ministrovi financií to povedal predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Zopakoval, že všetci poslanci Smeru-SD preto budú hlasovať za odvolanie Matoviča z funkcie.

„Igor Matovič prišiel s nápadom pozatvárať opozíciu. Pozná totiž a stretáva sa s hlavnými udavačmi vo vyšetrovaných kauzách,” uviedol Fico. Ministrovi financií vytkol tiež to, že má prehľad o vyšetrovaní živých káuz a ovplyvňuje ich priebeh.

Nezaradený poslanec parlamentu a člen strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas) Matúš Šutaj Eštok v pléne zdôraznil, že vláda pod vedením Matoviča pokazila všetko, na čo siahla. „Nedokázali pomôcť ľuďom ani ekonomike a jediné, čo po nich zostalo, je spálená zem,” doplnil.

Dnes sa začalo rokovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej Matovič čelí odvolávaniu z funkcie. Zvolanie schôdze iniciovali nezaradení poslanci Národnej rady SR (NR SR) a členovia strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). Návrh odovzdali do podateľne parlamentu v pondelok 28. júna. Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini to zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra, rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.

- Reklama -