Heger: Slovensko zaujalo k maďarskému zákonu, ktorý zakazuje propagáciu homosexuality maloletým, neutrálne stanovisko

0
Predseda vlády SR Eduard Heger a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán počas tlačovej konferencie predsedov vlád v rámci pracovnej cesty premiéra SR v Maďarsku. Budapešť, 29. jún 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Slovensko zaujalo k maďarskému zákonu, ktorý zakazuje sprostredkovať informácie o homosexualite či zmene pohlavia osobám mladším ako 18 rokov, neutrálne stanovisko. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) po stretnutí s predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom (Fidesz) v Budapešti. Ako Heger uviedol, o tejto problematike sa s maďarským premiérom rozprávali len veľmi krátko.

Slovenský premiér vysvetlil, že sa do debaty zapojil a jasne uviedol, že aj vnútorne v rámci koalície si jasne povedali, že práve otázky tohto druhu nebudú otvárať, pretože by boli popularizujúce. „Na druhej strane sa ako Slovenská republika jasne hlásime, aj po tých ťažkých situáciách s komunizmom, kde boli potláčané ľudské práva a sloboda prejavu, že sme zástancami týchto hodnôt,“ dodal.

Viacero lídrov Európskej únie (EÚ) vo štvrtok 24. júna vyhlásilo, že v bloku nemožno tolerovať diskrimináciu. Odkazovali na novú legislatívu v Maďarsku, ktorá zakazuje sprostredkovať informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia osobám mladším ako 18 rokov. Legislatívu schválil parlament pred dvoma týždňami. Podľa vlády má chrániť deti pred pedofíliou, kritici zákona argumentujú, že ju spája s homosexualitou. Zákon vstúpi do platnosti o 15 dní.

- Reklama -