Vo Francúzsku sa koná druhé kolo regionálnych volieb, ktoré sú testom podpory krajnej pravice

0
Marine Le Penová (Autor: TASR)

Vo Francúzsku sa v nedeľu koná druhé kolo regionálnych volieb. Tie sú vnímané ako test podpory krajnej pravice pred budúcoročnými prezidentskými voľbami.

Líderka krajine pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penová sa ju desaťročie snaží zbaviť extrémistickej reputácie, ktorú mala ešte pod pôvodným názvom Národný front, aby prilákala voličov. Ak sa jej v nedeľu nepodarí získať región, bol by to pre stranu bolestivý krok späť, pripomína agentúra AP.

Prvé kolo volieb sa minulý týždeň uskutočnilo s rekordne nízkou účasťou 33 percent voličov, čo bolo obzvlášť poškodzujúce pre Národné združenie a Le Penovej nádeje pre posilnenie jej prezidentskej kampane. Prieskumy verejnej mienky naznačovali, že sa strane bude dariť a získa kontrolu nad jedným alebo viacerými z 12 francúzskych pevninských regiónov. Avšak napokon len v jednom regióne na juhovýchode krajiny skončila strana prvá. Kandidáti na iných miestach obsadili buď druhé priečky alebo nižšie, pričom niektorí otvorene vzdali nádej na výhru v druhom kole.

Veľkou otázkou podľa AP zostáva, či sa voliči v druhom kole spoja a zabránia Le Penovej strane dostať sa k moci. Tak už to urobili v roku 2015, keď ich odrádzali populistické protimigračné, protieurópske, antisemitistické a rasistické postoje strany, a v druhom kole zmarili jej šance na úspech, ktoré sa jej rysovali po nádejnom prvom kole. Národné združenie má najlepšiu šancu na svoju prvú regionálnu výhru v regióne Provence-Alpes-Côte d’Azur, kde sa očakáva tesný súboj medzi jeho kandidátom Thierrym Marianim a konzervatívcvom Renaudom Muselierom.

V súčasnosti má pod kontrolou päť pevninských regiónov ľavica a zvyšných sedem mainstreamová pravica.

- Reklama -