Dobrovoľníci môžu prísť pomáhať obciam na Morave, ktoré postihlo tornádo

0
Foto: facebook Polícia SR

Dobrovoľníci môžu prísť pomáhať v obciach na Břeclavsku a Hodonínsku, ktoré vo štvrtok postihlo tornádo. Musia však dodržiavať pravidlá, ktoré pre nich zostavil Juhomoravský kraj, informuje spravodajský portál TN.cz. Ľudia, ktorí chcú pomôcť, by sa mali najprv nahlásiť v infocentrách, po príchode zaparkovať mimo obec či dodržiavať bezpečnosť pri pohybe v obciach a byť náležite obutí a oblečení. Kraj tiež na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že nepotrebujú materiálnu pomoc, okrem náradia.

V sobotu popoludní hasiči a kraj vyzvali dobrovoľníkov, aby nechodili do obcí na vlastnú päsť. V oblasti kolabovala doprava a cesty bolo potrebné udržiavať voľné pre integrovaný záchranný systém, miestnych obyvateľov a ťažkú techniku.

Aj v nedeľu zasadá krajský krízový štáb, ktorý rieši zásobovanie alebo aktuálny stav domov v obciach. Ako uviedol na Twitteri, poškodených je 1 200 domov a statici určili, že 69 objektov je neobývateľných.

Hovorca energetickej spoločnosti EG.D zo skupiny EON Roman Šperňák v nedeľu informoval, že stále evidujú zhruba 2 400 domácností bez dodávok elektrickej energie. Počet odberateľov sa im ale podľa neho darí postupne obnovovať a obmedzenia už v súčasnosti majú len v oblasti Hodonínska.

Prezident Miloš Zeman sa v sobotu prihovoril národu a vyjadril sústrasť pozostalým obetí a poprial skoré uzdravenie zraneným, ktorých zanechalo extrémne počasie na južnej Morave. Poďakoval sa všetkým, ktorí pomohli a ešte pomôžu postihnutým obciam a obyvateľom, a pochválil nasadenie policajtov či hasičov. Zeman tiež spomenul, že do zasiahnutých oblastí vyslal aj členov Hradnej stráže. Jeho dcéra v postihnutých oblastiach zase rozdá dary z nadačného fondu. „V každom prípade sa domnievam, že to čo sa stalo, je samozrejme katastrofa, ale je to tiež príležitosť na to, aby sme vyjadrili svoju solidaritu, a ja si nesmierne vážim všetkých, ktorí už dnes posielajú pomoc,“ vyjadril sa tiež prezident.

Vlna solidarity, ktorá sa zdvihla medzi ľuďmi, nemá len podobu dobrovoľníkov a materiálnej pomoci. Ľudia prispievajú na rôzne zbierky a v sobotu popoludní suma v rámci niekoľkých zbierok presahovala 200 miliónov korún. Objavili sa už však aj správy, že situáciu využili podvodníci, ktorí sa snažili obohatiť s pomocou falošného QR kódu.

Tornádo udrelo na južnej Morave vo štvrtok počas silných búrok. Vyžiadalo si päť mŕtvych, desiatky zranených a masívne materiálne škody.

- Reklama -