Hasiči vyzývajú dobrovoľníkov, aby nechodili do tornádom postihnutých obcí na Morave

0
Foto: HZS Jihomoravského kraje

Dobrovoľníci, ktorí chcú prísť pomáhať pri odstraňovaní škôd v juhomoravských obciach postihnutých tornádom, by tam zatiaľ nemali jazdiť. Vyzvali ich na to juhomoravský hajtman Jan Grolich či tamojší hasiči. V oblasti totiž kolabuje doprava a cesty je potrebné udržiavať voľné pre integrovaný záchranný systém, miestnych obyvateľov a ťažkú techniku, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

„Viem, že je to ťažké. A veľmi si vážim ponúk pomoci. Som na mieste a hasiči ma prosia, aby sem aktuálne nikto nejazdil na vlastnú päsť. Potrebujem voľné príjazdové cesty na odpratanie toho najhoršieho. Váš čas príde. Veľmi ďakujem za pochopenie a trpezlivosť,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter Grolich.

Výzvu na sociálnej sieti zverejnili aj juhomoravskí hasiči, podľa ktorých by mali dobrovoľníci vyčkať, pretože „situácia je na mieste dopravne komplikovaná“. Zároveň uviedli, že ak chcú ľudia pomôcť, v súčasnosti je lepšia finančnú pomoc.

Hasiči tiež informovali, že zriadili piaty sektor zásahu v obci Pánov pri Hodoníne, kde tiež spôsobilo extrémne počasie škody. Ďalšie štyri sektory sú obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky.

Vo všetkých obciach odpratávajú škody. Na Břeclavsku a Hodonínsku zasahuje zhruba tisícka hasičov, 160 členov armády, ale aj 200 policajtov a psychológovia. Obyvateľom pomáhajú aj dobrovoľníci a obce dostali už aj hmotnú pomoc.

Tornádo udrelo na južnej Morave vo štvrtok počas silných búrok. Vyžiadalo si päť mŕtvych a desiatky zranených.

- Reklama -