Národné centrum zdravotníckych informácií začína s generovaním európskych očkovacích preukazov

0
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen ukazuje mobil s COVID-19 digitálnym certifikátom. (Foto: SITA/ Johanna Geron/Pool Photo via AP)

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) začína s generovaním európskych digitálnych COVID preukazov. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, preukazy budú od soboty 26. júna priebežne a automaticky posielané na mailové adresy ľudí, ktorí si počas uplynulých týždňov požiadali o dočasný očkovací certifikát.

„Od 28. júna bude na stránke korona.gov.sk dostupný formulár, prostredníctvom ktorého si budú môcť ľudia požiadať o jednotný digitálny COVID preukaz EÚ s potvrdením o očkovaní. Od 1. júla si budú môcť ľudia požiadať aj o digitálne potvrdenie o testovaní a prekonaní ochorenia,” uviedla Eliášová s tým, že všetky praktické informácie o preukazoch predstavia verejnosti budúci týždeň.

Jednotné digitálne COVID preukazy začínajú v Európskej únii platiť od 1. júla. Ich držitelia v nich budú mať nahraté údaje o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, testovaní či o prekonaní ochorenia. Na základe dohody členských štátov EÚ by mal byť systém certifikátov plne funkčný po uplynutí 6 týždňov dlhého prechodného obdobia, ktoré sa končí 12. augusta 2021.

- Reklama -