Extrémne počasie spôsobilo v Česku viac ako hodinové meškanie vlakov

0
Ilustračná snímka. Foto: facebook ZSSK)

Extrémne počasie vrátane tornáda spôsobilo v susednej Českej republike viac ako hodinové meškanie niekoľkých vlakov vrátane medzinárodných rýchlikov. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč s tým, že mimoriadna situácia na Morave železničnú dopravu na slovenskom území prevádzkovo príliš nezasiahla. Aktuálne je situácia komplikovaná na niektorých českých úsekoch. V prípade úseku Břeclav – Bohumín je poškodená trať a poškodené sú aj trakčné vedenie a stožiare. Tu sa plánuje oprava. Pre vlaky sa používa nezávislá trakcia.

Najviac je poškodený úsek Břeclav – Hodonín, kde opravy potrvajú aj niekoľko dní. Navyše Břeclav – Hodonín je bez náhradnej autobusovej dopravy (NAD), keďže cesta 1. triedy je upchatá odstavenou kamiónovou dopravou. NAD je nasadená na úsek Břeclav – Rohatec, pričom cesta trvá asi 100 minút, pretože sa jazdí cez okolité obce a mestá.

K operatívnym opatreniam Českých dráh na 25. júna 2021 patrí napríklad odrieknutie vlaku 104 v úseku Břeclav a Hodonín, pričom tento vlak bude vypravený zo železničnej stanice Bohumín. Predpoklad meškania je 60 až 90 minút. Vlak 103 je v úseku Přerov – Břeclav odklonený cez Vyškov na Moravě a Brno, meškanie sa odhaduje na 60 až 90 minút.

Vlak 130 je odrieknutý v úseku Břeclav a Bohumín, súprava vlaku otočí v stanici Břeclav na vlak 131, ktorý je odrieknutý v úseku Bohumín a Břeclav. Súprava sa v stanici Bohumín otočí na vlak 130. V úseku Břeclav – Rohatec je zavedená NAD, a to kyvadlová doprava, pričom kapacita cesty je obmedzená z dôvodu odstavenia kamiónovej dopravy.

- Reklama -