Košice: Poslanci chcú zabrániť vybudovaniu spaľovne odpadov v obci Janík

0
Radovan Marcinčin (OĽaNO) Foto: SITA/Národná rada SR

Poslanci Národnej rady SR (NR SR ) Ján Szöllös a Radovan Marcinči (OĽaNO) chcú zabrániť vybudovaniu spaľovne odpadov v obci Janík (okres Košice-okolie). Uviedli to na dnešnej tlačovej konferencii. Podľa poslancov postačujú na spaľovanie odpadu na Slovensku kapacity súčasných spaľovní odpadu a nie je potrebné budovanie ďalších. Poslanci zároveň avizujú, že zmena by mala nastať aj v oblasti legislatívy. V súčasnosti totiž budovanie spaľovní odpadu spadá pod rezort Ministerstva dopravy a výstavby SR. Podobné stavebné projekty by však podľa nich mali patriť pod gesciu Ministerstva životného prostredia (MŽP SR).

„Podľa údajov MŽP SR je najväčšia spaľovňa v Bratislave využívaná asi na 80 percent svojej kapacity. Naozaj potrebujeme stavať nové spaľovne?, “ povedal Szőllős, ktorý je členom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Verejnosť vyzýva, aby sa pridali k tisíckam občanov, primátorom a starostom 24 miest a obcí v údolí Bodvy, starostom 36 prihraničných maďarských obcí a k výzve predsedu Košického samosprávneho kraja „Spaľovňa v obci Janík nesmie stáť.“

Podľa poslanca je potrebné naplniť nevyužitú kapacitu súčasných spaľovní a nové stavať transparentne, s verejnou diskusiou a priestorovo logicky iba v tých regiónoch, kde v súčasnosti nie sú. Spaľovne by podľa neho mali byť prísne kontrolované nielen z pohľadu dopadov na životné prostredie, ale aj kvality života občanov.

Podľa údajov MŽP SR sa v roku 2018 na Slovensku spálilo približne sedem percent zmesového komunálneho odpadu. Podiel recyklácie, ktorá je nadradená pred energetickým zhodnocovaním, bol v roku 2018 na úrovni 36 percent. Skládkovanie odpadu dosiahlo úroveň 55 percent.

„Budem aj naďalej pozorne sledovať ďalší vývoj nielen v tejto kauze, ale aj vo všetkých podobných prípadoch a spravím všetko pre to, aby sa spaľovňa v Janíku nikdy nepostavila. Úrady musia konať a rozhodovať spravodlivo, transparentne a v prospech občanov Slovenska,“ dodal Szöllös. Ten vyzval verejnosť, aby mu všetky podobné prípady nahlasovala.

- Reklama -