Kamenický: Šampanské by som pre Plán obnovy neotváral

0
poslanec NR SR za stranu SMER - sociálna demokracia Ladislav Kamenický (Foto: SITA/Branislav Bibel)

“Európska komisia dnes schválila Plán obnovy pre Slovensko. Mali by sme otvárať šampanské, ale ja osobne by som sa až tak veľmi netešil,” uviedol exminister financií, súčasný poslanec NR SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) vo svojom tlačovom vyhlásení. Prečo?

Plán obnovy nepovažuje Kamenický za slovenský, ale bruselský. Premiér a bývalý minister financií Eduard Heger (OĽaNO) podľa neho nebojoval za priority krajiny. “Plán obnovy mal riešiť postcovidové problémy rastu slovenského hospodárstva, rast zamestnanosti, sociálny zmier, a tak ďalej. Kde je v tomto bruselskom Pláne obnovy pre Slovensko podpora slovenskému gastropriemyslu a cestovnému ruchu, ktoré počas pandémie trpeli najviac?” pýta sa Kamenický. Chýba mu aj podpora slovenského priemyslu, pôdohospodárstva, potravinovej sebestačnosti.

“Kde sa v Pláne obnovy nájde živnostník a malý podnikateľ, ktorý ak už neskrachoval kvôli nedostatočnej pomoci vlády, tak sa dnes borí s existenčnými problémami?” – pýta sa Kamenický. Tým, že Heger nechal vedenie prípravy Plánu obnovy na človeka z Európskej komisie, slovenské priority v ňom podľa neho úplne zanikli.

“Moje obavy súvisia taktiež s implementáciou konkrétnych projektov Plánu obnovy a tieto obavy cítiť aj z Európskej komisie, ktorá chce na implementáciu dôsledne dohliadať. Papier totiž znesie všetko. Otázna je najmä časová vykonateľnosť projektov navrhovaných vládou a najmä schopnosť tejto nekompetentnej vlády ich aj realizovať. Neschopná vláda na čele s Hegerom je asi to najväčšie riziko tzv. Bruselského Plánu obnovy pre Slovensko,” myslí si Kamenický.

- Reklama -