Izraelský premiér vyzval svetové mocnosti, aby s Iránom nevyjednávali

0
izraelský premiér Naftali Bennett (Foto: SITA/ AP Photo/Ariel Schalit)

Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu vyjadril znepokojenie nad výsledkom prezidentských volieb v Iráne. Svetové mocnosti vyzval, aby s Teheránom nevyjednávali o návrate k nukleárnej dohode z roku 2015. Novým iránskym prezidentom sa stal konzervatívny kandidát Ebráhím Raísí. Podľa výsledkov zverejnených v sobotu ho podporilo 62 percent voličov, avšak pri rekordne slabej účasti. Raísí je považovaný za chránenca najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chámeneího. Stane sa prvým iránskym prezidentom, na ktorého sa ešte pred nástupom do funkcie vzťahujú americké sankcie pre jeho podiel na masových popravách politických väzňov v roku 1988 a tiež pôsobenie na čele medzinárodne kritizovanej iránskej justície.

Nový izraelský premiér na prvom zasadnutí svojho kabinetu označil Raísího za „kata z Teheránu“, ktorý je zodpovedný za smrť tisícov nevinných ľudí. Jeho zvolenie znamená pre svetové mocnosti „poslednú šancu“, aby sa prebudili a nevracali k dohode o jadrovom programe, zdôraznil Bennett.

Hlavný ruský vyjednávač v rokovaniach s Iránom Michail Uljanov v sobotu uviedol, že dohoda o reštarte dialógu je na dosah, hoci ešte nemá finálnu podobu. Podľa agentúry AP mali o problematike rokovať diplomati z Číny, Nemecka, Francúzska, Ruska a Veľkej Británie na stretnutí v bližšie nešpecifikovanom viedenskom hoteli.

Spojené štáty americké, ktoré počas administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa odstúpili od jadrovej dohody, nie sú formálnym účastníkom viedenských rozhovorov. Súčasný prezident Joe Biden však naznačil ochotu vrátiť sa k dohode za podmienok, ktoré by znamenali zmiernenie sankcií zo strany USA a zároveň návrat Iránu k dodržiavaniu obmedzení v jadrovej oblasti z pôvodnej dohody z roku 2015.

- Reklama -