Pri ceste do Grécka je stále nutná registrácia

0
Grécko oficiálne štartuje turistickú sezónu 2021. Zdroj: TASR/AP

Pre cestu do Grécka je stále nevyhnutná registrácia prostredníctvom online formulára, takzvaného Passenger Locator Form. Ten treba vyplniť najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informuje na svojej webovej stránke.

Rezort diplomacie zároveň nabáda na obozretnosť pri vypĺňaní formulára, aby obsahoval všetky potrebné údaje, a aby tie boli vypísané správne. Nesprávne vypísané údaje môžu mať za následok, že letecké spoločnosti odoprú cestujúcim nástup do lietadla. „Letecké spoločnosti ani slovenské veľvyslanectvo nemôžu do online formuláru vstupovať a upravovať zadané údaje a nezodpovedajú za chybne vyplnené PLF formuláre pasažiermi,“ uvádza rezort diplomacie.

Vo formulári v anglickom jazyku treba okrem osobných údajov uviesť aj údaje o tom, odkiaľ osoba cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu svojho pobytu v Grécku. Po odoslaní formulára dostane každý cestujúci žiadateľ potvrdzujúci mail o registrácii v online systéme a následne osobný QR kód (v deň príchodu do Grécka, zvyčajne tesne po polnoci), ktorý musí byť predložený pri príchode do Grécka v tlačenej alebo elektronickej podobe.

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje, že pri vstupe do krajiny je bez ohľadu na spôsob dopravy nutné predložiť negatívny výsledok PCR testu na ochorenie COVID-19. Ten by nemal byť starší ako 72 hodín. Na vstup je možný aj negatívny výsledok antigénového testu, ten nesmie byť starší ako 48 hodín.

- Reklama -