Osvetová kampaň upozorňuje na potenciál generických liekov

0
Pri lepšom využívaní generických a biosimilárnych liekov existuje na Slovensku potenciál pre dosiahnutie úspor verejných zdrojov v orientačnej výške až do 50 miliónov eur ročne. FOTO: (StockPack)

Práve prebiehajúca osvetová kampaň Hodnota generík chce upozorniť na význam generických liekov pre pacientov, lekárov a na win – win riešenie pre zdravotnícky systém. Kampaň Asociácie pre generické a biosimilárne lieky (Genas) má priblížiť laickej aj odbornej verejnosti význam a pridanú hodnotu generických liekov a ich nezastupiteľnú úlohu. Na nevyhnutnú potrebu využívania generických liekov pre dlhodobú udržateľnosť zdravotného systému upozorňujú najvýznamnejšie odborné spoločnosti z oblasti všeobecného lekárstva, lekárnictva, zdravotné poisťovne aj pacienti.

„Pri lepšom využívaní generických a biosimilárnych liekov existuje na Slovensku potenciál pre dosiahnutie úspor verejných zdrojov v orientačnej výške až do 50 miliónov eur ročne. Tieto peniaze by sa dali použiť na rozšírenie liečby pre viacerých pacientov či iné priority v zdravotníctve. Oproti vlaňajšku pozorujeme čiastočné zlepšenie pri revízii úhrad, stále sú však v platnosti bariéry pri vstupe generík na trh,“ uviedol riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš.

Ako doplnil, potenciál úspor nie je plne využitý ani pri centrálnom nákupe liekov a prehodnocovaní nákladovej efektívnosti skôr zaradených liekov. Už niekoľko rokov tiež zaznamenávame negatívny trend vstupu generík na slovenský trh, čo je spôsobené aj národnou legislatívou v oblasti cenotvorby.

Generiká spĺňajú rovnako prísne požiadavky na kvalitu, účinnosť a bezpečnosť ako originálne lieky, z ekonomického pohľadu prínosu pre pacienta ich môžu dokonca prekonať. Účinné látky, ktoré sú už známe z vývoja originálneho lieku môžu s použitím nových technológií priniesť špecifické a personalizované možnosti pre potreby pacienta aj lekára.

Asociácia pre generické a biosimilárne lieky združuje výrobcov a dodávateľov generických a biologicky podobných liekov pôsobiacich na Slovensku. Asociácia vznikla v roku 2000 a združuje 15 farmaceutických spoločností. Genas je členom európskej generickej asociácie Medicines for Europe, Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu a patrí k jednému zo štyroch zakladateľov Slovenskej organizácie pre overovanie liekov.

- Reklama -