Patakyová pripomenula ministrovi vnútra potrebu zabezpečenia osobných policajných kamier

0
Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa listom obrátila na minsitra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) a pripomenula mu potrebu zabezpečenia osobných kamier pre policajtov aj potrebu nezávislosti policajnej inšpekcie. V tlačovej správe o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ombudsmanka v liste uviedla, že ani osem rokov od policajnej razie v Moldave nad Bodvou, ktorú napokon Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhodnotil ako neprimeranú, nemajú policajti osobné kamery. Práve tie by pritom mohli slúžiť na ochranu ľudí proti neprimeraným zásahom polície a zároveň ako ochrana pre policajtov v prípade krivého obvinenia z neprimeraného zásahu. Ombudsmanka preto Mikulcovi odporučila, aby zabezpečil proces obstarania osobných kamier a zaviedol povinné vyhotovovanie kamerového záznamu z každej plánovanej policajnej akcie, v ktorej sa už pri jej príprave predpokladá použitie donucovacích prostriedkov.

Patakyová adresovala šéfovi rezortu vnútra aj svoje výhrady voči policajnej inšpekcii, ktorá v súčasnosti nespĺňa všetky medzinárodné štandardy kladené na takýto typ orgánu. „Inšpekcia musí byť právne, ale aj prakticky nezávislá. V prípade inšpekcie Slovenskej republiky vznikajú pochybnosti o maximálnej nezávislosti, pretože členovia inšpekcie sú naďalej súčasťou polície,“ napísala v liste. Ministrovi vnútra odporučila vykonať ďalšie kroky, ktoré budú vo výsledku znamenať pretrhnutie hierarchických a kolegiálnych väzieb medzi inšpekciou a príslušníkmi polície.

- Reklama -