Honda smeruje do vesmíru

0
Foto: Honda

Japonská agentúra pre letecký a kozmický výskum JAXA a Honda oznámili plán na spustenie spoločnej štúdie uskutočniteľnosti „obehového systému obnoviteľnej energie“ vo vesmíre, ktorý je určený na dodávanie kyslíka, vodíka a elektriny pre ľudské základne a vozidlá. JAXA a Honda uskutočňujú spoločný výskum tohto systému s cieľom vytvoriť vo vesmíre prostredie, kde ľudia môžu dlhšiu dobu prebývať a vykonávať aktivity.

Okrem vody a jedla ľudia potrebujú na život vo vesmíre kyslík, ale aj vodík na palivo a elektrinu na rôzne aktivity. Jedným z riešení na ich získavanie vo vesmíre bez napájania zo Zeme je vytvorenie obehového systému obnoviteľnej energie, ktorý kombinuje systém elektrolýzy vody s vysokým diferenčným tlakom, ktorý vyrába kyslík a vodík pomocou solárnej energie a elektrolýzy vody, a systém palivových článkov, ktorý vyrába z kyslíka a vodíka elektrinu a vodu.

Spoločný výskum

V rámci tohto spoločného výskumu spoločnosť JAXA na základe minulých vyšetrovaní vyvíja študijné podmienky podľa scenárov a požiadaviek na misie týkajúce sa výroby kyslíka a dodávky elektriny do vozidiel na lunárnom povrchu. V priebehu tohto roka JAXA a Honda s využitím prototypov spustili štúdiu uskutočniteľnosti zameranú na problémy týkajúce sa komponentových technológií obehového systému obnoviteľnej energie identifikovaných výskumom, ktorý sa urobil počas posledného roka. Spoločnosti plánujú zohľadniť výsledky tohtoročnej štúdie o hodnotení životaschopnosti celého systému v nasledujúcom roku 2022.

Foto: Honda

Obehový systém obnoviteľnej energie

Systém obnoviteľnej energie kombinuje systém vysokotlakovej elektrolýzy vody a systém palivových článkov a je určený na nepretržitú výrobu kyslíka, vodíka a elektriny zo solárnej energie a vody. Konkrétnejšie systém elektrolýzy vody s vysokým diferenčným tlakom využíva solárnu energiu a elektrolyzuje vodu, čím produkuje kyslík a vodík. Kyslík sa bude používať pre ľudí na základniach a vodík sa bude používať ako palivo pre transportné kozmické lode, ktoré budú pristávať a odlietať z Mesiaca. Kyslík a vodík sa budú využívať tiež v systéme palivových článkov na výrobu elektriny pre základne a vozidlá na lunárnom povrchu.

Prieskum vesmíru

Rozšírenie aktivít ľudstva na Mesiaci a potom na Marse si vyžaduje udržateľné a uskutočniteľné plány prieskumu vesmíru. Začiatkom roku 2000 začali USA a naši ďalší medzinárodní partneri diskutovať o plánoch ľudského prieskumu vesmíru. Medzinárodná koordinačná skupina pre výskum vesmíru ISECG, ktorej členmi je v súčasnosti 26 vesmírnych agentúr, diskutuje o pláne medzinárodne koordinovaného prieskumu vesmíru. V októbri 2019 sa vláda Japonska rozhodla zúčastniť sa programu Artemis, čo je medzinárodný program na výskum vesmíru navrhnutý USA, a spustila koordináciu japonských príspevkov.

- Reklama -