Štát rieši poskytnutie pomoci okolo 8 miliónov eur pre letiskové spoločnosti

0
Letisko v Košiciach. Foto: TASR

Ministerstvo dopravy rieši poskytnutie štátnej finančnej pomoci vo výške okolo 8 miliónov eur pre viaceré letiskové spoločnosti. Podporu zo strany štátu by mali dostať Letisko M.R.Štefánika – Airport Bratislava, Letisko Košice – Airport Košice, Letisko Piešťany, Letisko Poprad-Tatry a Letisková spoločnosť Žilina za obdobie od 13. marca 2020 do 30. novembra 2020. Ako informovali z odboru komunikácie ministerstva dopravy, posudzujú sa aj ďalšie možnosti a podmienky poskytnutia štátnej pomoci, ako aj okruh osôb v oblasti civilného letectva, ktorým by bolo možné poskytnúť štátnu pomoc v súvislosti s následkami pandémie COVID-19. Následne budú vypracované príslušné podklady, ktoré budú predmetom rokovaní s Európskou komisiou (EK).

V decembri 2020 boli komisiou schválené 2 schémy štátnej pomoci v súvislosti s poskytnutím pomoci formou príspevku v civilnom letectve na úhradu oprávnených nákladov či refundáciu výdavkov. Tie súvisia so zabezpečením nevyhnutnej leteckej dostupnosti územia Slovenska počas krízovej situácie. Poskytnutá štátna pomoc pomôže podľa rezortu dopravy zachovať leteckú dostupnosť Slovenska i kontinuitu hospodárskej funkcie štátu. Zároveň zabezpečí, že na trhu zostane dostupná dostatočná likvidita.

Príjemcom pomoci je letisková spoločnosť, ktorá prevádzkuje medzinárodné verejné letisko, z ktorého sa vykonáva obchodná letecká doprava, či spoločnosť, ktorá je držiteľom platného prevádzkového povolenia alebo osvedčenia pre prevádzkovateľa letiska a poskytuje letiskové služby leteckým dopravcom. V nadväznosti na schválenie schém štátnej pomoci vyhlásilo ministerstvo doteraz už tri výzvy na predloženie žiadosti o poskytnutie príspevku v civilnom letectve, ktoré boli určené pre letiskové spoločnosti.

- Reklama -